Astrid Yamuna Büer (Austrija) – Korištenje potencijala pluća i mozga u jogi za postizanje unutarnjeg mira i zdravlja

12.6.-19.6.

Astrid Yamuna Büer (Austrija) – Korištenje potencijala pluća i mozga u jogi za postizanje unutarnjeg mira i zdravlja

U ovoj ćemo radionici raditi joga vježbe s posebnim naglaskom na disanje. Uz pomoć određenih tehnika joge prvo upoznajemo vlastiti ritam disanja. Svaka osoba ga razvija tijekom mnogih godina i usko je povezan s osobnim emocijama i obrascima pokreta. Ti obrasci kretanja su također individualni i ovise o različitim čimbenicima: pokretima koje ponavljamo na poslu, stresu i raznim pokretima koji se rade tijekom dana.

Takodjer noću, u snu, nastaju nesvjesne kontrakcije koje se osjete ujutro.

Što bolje primjenjujemo tehnike koncentracije u joga položajima (asanama), to više obrazaca disanja i pokreta možemo pronaći i razriješiti.

Disanje i napetost usko su povezani – napeti vrat, ramena i leđa dovode do daljnje napetosti, kasnije i do raznih bolova.

Vježbanjem stvaramo više prostora za disanje u tijelu i primjećujemo kako se prostori za disanje u abdomenu i prsima mijenjaju i opuštaju.

Vježbe disanja koje radimo oslobadjaju tijelo od zaostalog zraka, koji ćemo potpuno izdahnuti i zamijeniti ga svježim zrakom. To povećava udio kisika u krvi, čisti ga, oslobađa tijelo ugljičnog dioksida i tako nam donosi više svježine.

Što je veća opskrba kisikom, to je veća razgradnja onečišćujućih tvari koje ulaze u tijelo u svakodnevnom životu. Redovitom praksom, oni također čine kožu ljepšom i čistom. Ostale vježbe disanja omogućuju nam da usporimo i produbimo disanje na lak način, ohladimo ili zagrijemo tijelo, procistimo sinuse, aktiviramo funkciju hormonskih zlijezda itd. U isto vrijeme tijelo se napuni životnom energijom (Prana). To opušta živčani sustav i usklađuje ga. Vježbe disanja (pranayama) igraju važnu ulogu u jogi i pripremaju um za meditaciju – donose više unutarnjeg mira i omogućuju odrzavanje fokusa.

Upoznat ćemo i vježbati razne vježbe disanja – glavne i ostale pranajame, u sjedećem položaju, a također i udobno u lezecem polozaju.

Također radimo joga vježbe za bolju koncentraciju. Omogućuju nam svladavanje svakodnevnog života s više smirenosti i čine osnovu za meditaciju. Istodobno se divno opuštaju i daju nam više stabilnosti i unutarnjeg mira.