Astrid Yamuna Büer (Austrija) – Ayurveda – čisto tijelo kao osnova za miran duh i sretan život

19.6.-26.6.

Astrid Yamuna Büer (Austrija) – Ayurveda – čisto tijelo kao osnova za miran duh i sretan život

U ovom retreatu biti ce fokus na ciscenju tijela ajurvedskim i jogijskim tehnikama – Shatkriyama. Vec u 16 stoljecu opisao ich je Swami Swatmarama im Buch Hatha Yoga Pradipika – jednim od najznacajnijih joga spisa. Posto smo u danasnje vrijeme cesto izlozeni losem zraku, vodi i namirnicama, te tehnike su u danasnje doba najmanje isto toliko vazne kao i tjelesne vjezbe. Ukoliko se rade redovito, otklanjaju se energetske blokade i energetski kanali (Nadi) postaju slobodni. Energetski centri (cakre) bivaju aktivirani i energija ponovo slobodno tece. U sklopu seminara bavit cemo se tim spisima i vjezbama cicsenja koje su tamo opisane.

U okviru ajurvedske kure svakodnevno se daju terapije koje kao cilj imaju mobilizaciju, kanaliziranje i izlucivanje toksina iz organizma. Joga sadrzi tehnike za samostalnu primjenu kod kuce.

U Hatha Yoga Pradipiki stoji:

KAO PRVO  potrebno je ocistiti tijelo – želudac, crijevo, živčani sistem i ostale sisteme. PRVO treba raditi Satkarme sa netijem, dhautijem, basti, kaphalabhati, trataka i nauli. Ovdje POCINJE Hatha Yoga. Pravom kombinacijom tjelesnih vjezbi i vjezbi cicsenja Hatha Yogi se priblizava svom cilju – takozvanom dijamantnom tijelu – dijamant je izuzetno cist i tvrd. Vec u Gheranda Samhita pise: Varisara vjezba cisti tijelo i redovitom primjenom cini ga bozanskim. U sklopu seminara bavit cemo se knjigom Hatha Yoga Pradipika i vjezbama koje su tamo opisane.