Astrid Yamuna Büer – Ayurveda Yoga Detox Retreat

Astrid Yamuna Büer (Austrija) – Ayurveda Yoga Detox Retreat

Što je tijelo čišce, time bolje funkcionira – kao kod male djece – ona se igraju od jutra do sutra i obično ih treba odvesti na spavanje. Zaboravljaju jesti ako ih se ne zove i navikne na obroke. Nisu im potrebne ni vježbe za jačanje, ni za rastezanje, a ni za opuštanje. Mentalnim tijelom potpuno su u trenutku, neopterećeni, slobodni, čisti, radosni. To je naše prirodno stanje koje se tokom godina malo pomalo i neprimjetno gubi. Dok primijetimo da se izgubilo i promijenilo nešto, obično prođu godine, a i desetljeća. Različiti simptomi podsjete nas da je vrijeme za akciju – želimo se kretati, a to ide sve teže, želimo se opustiti i spavati kao beba, a i to se nekako promijenilo….

Drevne ajurvedske i jogijske tehnike mogu nam povratak u zdravo stanje znatno olakšati, uljepšati, ubrzati i time potaknuti motivaciju, snagu volje, samoodgovornost i samostalnost.

To stvara ogromnu radost.

Nasa 3 tijela – fizičko, emocionalno i mentalno su kao auto koji smo dobili na poklon rođenjem. Logično je da ga trebamo redovito čistiti i njegovati, da bismo se osjećali dobro u njoj. Isto tako naučiti kako ono funkcionira, kako se vozi, kako se održava itd.

Pojavom industrijski prerađene hrane i udaljavanjem od prirode postalo je vidljivo da potreba za čišćenjem raste – simptomi se pojavljuju kod sve mlađih osoba.

Kombinacijom joge i ajurvede možemo si taj proces znatno ubrzati i olakšati.

Kao kada čistimo kuću – i u ajurvedi prvo pogledamo gdje ima najviše nečistoća (dosha). To je različito od osobe do osobe. Zato ćemo u sklopu radionice napraviti individualni test. On će nam pokazati gdje treba krenuti. U skladu s tim, izabrati ćemo joga vježbe, specijalno za to. Radimo one vježbe koje su nam najpotrebnije – napredujemo osjetno brže sa puno manje napora.

Ajurvedskim tehnikama omogužujemo tijelu da izbaci oslobođene toksine. Stanje našeg fizičkog tijela (annamaya kosha) rezultat je dugogodišnjeg neprirodnog stila života, pogotovo u gradovima. Korijeni se nalaze na ostalim razinama. Ako se ne pozabavimo i njima, vrtit ćemo se u krug – vježbat ćemo bez trajnih i vidljivih rezultata. Zato ćemo raditi i vježbe za čišćenje mentalnog i emocionalnog tijela (manomaya i pranamaya kosha). Tek kada su nam sva tri tijela u ravnoteži, počinjemo percipirati nasa ostala dva tijela – tijelo mudrosti (vidyanamaya kosha) i tijelo beskrajne radosti i sreće – našeg prirodnog stanja (anandamaya kosa).