Astrid Yamuna Büer – Hormon Joga

Astrid Yamuna Büer – Hormon joga plus

Astrid11Ljetos cemo hormon jogi dati novu dimenziju – uz vec poznate vjezbe za svaki dan (hormon joga prema Dinah Rodrigues) pojasnit cemo ulogu hormonalnih zlijezda na ostalim nivoima energetskom  i mentalnom.

Kao sto nam to i prijevod sanskrit rijeci „
Yuj“ – joga –  (sjedinjenje, povezanost) kaze, radi se o vise nivoa, a ne samo o fizickom – ponovno sjedinjenje fizickog (Annamaya Kosha), energetskog (Pranamaya Kosha) i mentalnog tijela (Manomaya Kosha). Sto su ta tijela bolje povezana, time nam je lakse razumijeti i osjetiti nase cetvrto (Vidyanamaya Kosha – mudrost) i peto tijelo (Anandamaya Kosha – vjecna radost i blazenstvo).

Posto je poznati joga majstor i osnivac joga tradicije Sivananda joga, bio izvanredno dobar lijecnik i vodio bolnicu u Maleziji, primijenit cemo i njegovo znanje. Prema njemu za zdravlje je pored redovite vjezbe jednako vazno i duboko opustanje, pravilna ishrana, meditacija i ciscenje tijela iznutra. Sve to izuzetno ubrzava rezultate. Vjezbanje nam dobiva jednu notu lakoce i nove mogucnosti.


Objasnit cemo pojedine hormone, kada i kako ih tijelo stvara:

  • Serotonin („hormon srece“) dize raspolozenje
  • Endorphin (radost, utjece na osjecaj gladi i boli, proizvodi seksualne hormone)
  • Melatonin (za miran i dubok san)
  • Adrenalin (hormon stresa)

U kundalini jogi prema Jogiju Bhajanu postoje efikasni setovi vjezbi za meridijane. Zato cemo napraviti i setove za:

  1. bubrezni meridijan (vitalnost, otpornost, detoksifikacija, tjelesna toplina)
  2. trostruki grijac
  3. zivcani sistem
  4. Perikard (cirkulacija)

Upoznat cemo mudre, staroindijsko znanje koje funkcionira slicno kao akupresura – razlicite polozaje prstiju, za bolji protok energije – jednostavno, besplatno, moguce skoro svuda iuvijek prakticirati.

Cijeli ovaj sistem nadopunit cemo receptima za zdrava i ukusna jela i deserte od namirnica, ljekovitog bilja i zacina koji pospjesuju hormonalni sistem.  Posto su vjezbe raznolike, jednostavne, pogodne za osobe svih dobi, sa i bez joga iskustva.


Astrid Yamuna Büer imala je priliku uciti direktno kod Dinah Rodriges, zivi i poducava u Gracu, Austrija.

yogagraz@gmx.atFacebook Astrid Büer


DSC01909_resizeDSC06490_resize
DSC05342_resizeDSC06416_resizeDSC06423_resizeDSC08621_resize