Astrid Yamuna Büer – Joga za bolji protok energije i dobar san

Astrid Yamuna Büer – Joga za bolji protok energije i dobar san

Sa jogijskog gledista san predstavlja jedan od 4 stanja svijesti. Za razliku od budnog stanja, dalje je podijeljen na dubok san (sushupti) i sanjanje (svapna). Vec i samim time on cini 2/3 „nas“, koji u danasnje doba vise nema svoju od prirode predvidjenu kvalitetu.

Logicno, da to utjece na nase budno stanje: osjecaj umora, budjenje u toku noci ili ne mozemo uvece zaspati,osjecaj nervoze, problemi s probavom itd.

Na poslu i ziveci u gradovima vecina je ljudi okruzena raznim neprirodnim podrazajima:

Prometna buka, rad na PC-u (intenzivna aktivnost mozga i cula istovremeno povezana s neprirodnim sjedecim polozajem), klimatizirane i umjetno osvijetljene prostorije, elektrosmog i ostale vrste zracenja, aktivnost nakon zalaska sunca, odsutnost prirodne tisine i mraka itd.

Posljedica je los san i smanjeni nivo energije preko dana, sto istovremeno utjece i na funkciju tijela.

Na seminaru cemo pricati o svim tim uzrocima i raditi prakticne vjezbe kojima mozemo ponovo uspostaviti ravnotezu na svim nivoima. Kombinacijom pokreta, disanja i fokusirane koncentacije razgraditi cemo hormone stresa.

Vlastitom praksom vjezbat cemo profinjavanje vlastitog  promatranja i time intuitivno osjetiti razliku djelovanja joga vjezbi:

  • Aktivirajuce vjezbe koje nam pomazu krenuti u dan centrirani i u dobroj formi
  • Umirujuce, harmonizirajuce vjezbe za navecer, koje nam daruju dubok san
  • Jednostavne vjezbe meditacije
  • Znacenje i smisao ponavljanja mantra
  • Yoga Nidra – svjesni jogijski san i kako ga postici – jednostavna i posebno ugodna metoda iz Satyananda tradicije u udobnom polozaju na ledjima, koja izuzetno poboljsava sposobnost koncentracije, pamcenja i regeneracije. Prema istrazivanjima odgovaraju 30 minuta Yoga Nidre 4 sata sna i dovode nas blize i blize cetvrtom jogijskom stanju svijesti – turiya.
  • Vjezbe ciscenja iz joge i ayurvede, kojima unosimo mladost u fizicko tijelo i time automatski ispunjavamo ostala energetska tijela lakocom i osjecajem srece.
  • Da bismo imali jos vise izbora za svakodnevni zivot, pogledat cemo srodne tehnike iz drugih tradicija.

Ovaj seminar je pogodan za sve, neovisno o starosti i predznanju. Da bismo osjetili maksimalan pozitivan ucinak i prakticno dozivjeli sto dublja stanja opustanja, vazno je ponijeti topliju odjecu i/ili po mogucnosti deku za pokriti se; isto tako jednu svilenu ili pamucnu maramu/sal i podlogu za jogu.