Dalibor Purhmajer – Starodrevna vedska znanja u ulozi samospoznaje

14.8.-21.8.

Dalibor Purhmajer (Srbija) – Starodrevna vedska znanja u ulozi samospoznaje

Fokusiratiću se na 2 teme:

 1. DUHOVNA (VEDSKA) PSIHOLOGIJA
 2. ASTRO-VASTU – DEMONSTRACIJA 12 UNIVERZALNIH PRAVILA ZA UREĐENJE ŽIVOTNOG I RADNOG PROSTORA

DUHOVNA (VEDSKA) PSIHOLOGIJA

Duhovna psihologija je velika unutrašnja avantura. Vodi nas kroz različite dimenzije naše svijesti, individualne i kozmičke, poznate i nepoznate. Ali nije u pitanju samo mašta ili nagađanje, ne napuštamo teren na kojem stojimo. Bit će riječi o cjelovitom pogledu na um što, s jedne strane uključuje fizičko tijelo a s druge besmrtno Jastvo. Bit će riječi o raznim aspektima čovekove prirode i načinima na koji utječu na naše mišljenje, osjećanje, opažanje i svijest.

Putovanje se oslanja na drevnu tradiciju duhovnih učitelja Indije. Mudrost nije samo tehnička vještina, filozofska dubina ili vjersko otkrivanje. U pitanju je mudrost samog Života, izvan svih gledišta i dogmi. U tome sudjelujemo i mi sami. Istovremeno smo i promatrači i subjekt promatranja. Istinsko istraživanje uma je putovanje u vlastito Biće. To nije samo ispitivanje našeg površinskog, vremenski ograničenog ega, nego i našeg pravog Jastva, čiji odraz je sve što vidimo, bilo iznutra ili izvana. Bit će riječi o Silama Prirode koje djeluju unutar nas, kao i o tome da smo samo replika i ogledalo kozmosa, fusnota svemira, najdublje svijesti koja je istovjetna Božanskom.

Na seminaru će, između ostalog, biti riječi o:

 • Suptilnoj prirodi svemira
 • Vedskoj psihologiji i podsvjesnom (nesvjesnom)
 • Vedskoj shemi uma i njegovih procesa
 • Pregled uvjetovanog stanja živog bića
 • Jesu li um i predmeti osjetila realni?
 • Podrijetlo želja
 • Um i predmeti osjetila: Dvojni aspekti više stvarnosti
 • Kako svjesnost postaje uvjetovana
 • Konfliktan um
 • Odnosi i vezanosti
 • Nalaženje istine u odnosima

Dalibor Purhmajer (1971.) Mjesto rođenja i mjesto boravka: Beograd, Srbija.

Zanimanje: Učitelj, autor, publicist i trener; osnivač i predsjednik Vedske Akademije Srbije (http://www.vedskaakademija.yolasite.com)

Nakon završenog studija fizike (1995.), nekoliko puta odlazi u Indiju (1996., 2001. i 2004.) gdje se upoznaje s drevnom vedskom filozofijom i metafizikom, drevnim sanskrtskim tekstovima i učenjima drevnih Veda – u koje spadaju joga i ajurveda (prirodna medicina), vastu (uređenje prostornih energija u skladu s prirodnim

zakonima) i đotiš (vedska astrologija). Tijekom kratkog vremena stječe potrebne kvalifikacije te 2004. godine postaje iniciran u vaišnavskog svećenika stičući zvanje Brahmane u sustavu drevne vedske tradicije duhovnih učitelja.

Tijekom boravka u južnoj Indiji (2004.), započinje studij Vastua na uglednom i čuvenom južnoindijskom institutu Vastuvidyapratisthanam.

Osniva Vastu Asocijaciju 2004. godine u Beogradu gdje radi sve do danas na poziciji učitelja. Veliki broj studenata je do sada prošao sustav edukacije i treninga iz područja Vastua. Objavio je nekoliko knjiga na temu Vastua – Vastu – preteča Feng Shuia (2004.), Vatsu – 12 zakona ispravnog stanovanja (2008.), Vastu – vodič za obiteljske i partnerske odnose (2009.).

Godine 2005. započinje četverogodišnji studij đotiša (indijsko-vedske astrologije) pod vodstvom uvaženog učitelja đotiša, Sanđaj Rata (Sanjay Rath) u sklopu ogranka Šri Đaganath centra u Beogradu.

Godine 2008. osniva Vedsku Akademiju Srbije u Beogradu (Srbija) i od tada profesionalno podučava teoriju ajurvedske medicine, vedsku astrologiju – đotiš, bhakti-jogu, vedsku filozofiju i metafiziku, te razne druge vedske sustave znanja.

Posljednjih 10-ak godina izučava i podučava znanje đotiša i svojom svakodnevnom praksom pomaže klijentima u rješavanju karmičkih obrazaca, primjenjujući ovo uzvišeno znanje.

Trenutne i nedavne aktivnosti u domeni svog rada objavljuje na svom YouTube kanalu: dharma djotish (https://www.youtube.com/channel/UCPYdT2sI8-OzLv7mKbyqpsw)