Dalibor Purhmajer – Psihodinamika karmičkih obrazaca – vastu , đotiš, ajurveda – uvod i primjena

Dalibor Purhmajer (Srbija) – Psihodinamika karmičkih obrazaca – vastu , đotiš, ajurveda – uvod i primjena

Na seminaru ćete, između ostalog, saznati kako da:

 • primijenite praktične savjete koje vam nudi Vastu
 • unesete više harmonije u odnose – ljubav, prijateljstvo, razne uloge koje igramo
 • upoznate elemente dijagnostike životnog i radnog prostora
 • otkrijete uzroke problematičnih obiteljskog i partnerskih odnosa
 • promijenite negativnosti i poboljšate atmosferu doma
 • otkrijete bolna mjesta unutar vašeg bića i preusmjerite energiju prema vašem evolutivnom razvoju

Što je Vastu?

Vastu je arhitektonska znanost koja poučava kako uskladiti životni prostor s materijalnim i duhovnim potrebama. Cilj Vastua je da nam osigura prirodno i trajno blagostanje, te da olakša i potakne sve aktivnosti koje se odvijaju unutar našeg prostora, vanjskog i unutrašnjeg. Harmoničan prostor koji je usklađen s Vastu principima, povezuje članove obitelji s prirodnim okruženjem, s majkom Prirodom i sa svemirom. Fenomen prostora je ono što čini vezu između nas i vanjskog fizičkog sveta. Glavni postulat Vastua nalaže da se prema prostoru ophodimo kao prema živom biću. Vastu također kaže da su prostor i svijest sinonimi. Iako suptilna granica ega prestaje postojati na višim razinama stvarnosti, ono što unutrašnji prostor uma razdvaja od vanjskih fizičkih predmeta, jest upravo naš ego. Vastu kaže da je prostor nastao iz vremena koje je bilo potaknuto vibracijom. Slično tome, potaknute sviješću i sadržajima uma, arhitektonske i fizičke forme postaju dio vanjskog prostora. Budući da je prostor živ i svjestan, preko forme izražava sadržaje našeg uma, kao i slike cjelokupnog svemira. Okruženi prostorom, postajemo svjedoci djelovanja njegovih energija i njegovih atributa. Drugim riječima, svaki naš pokušaj da se “riješimo” prostora, nije moguć.

Vastu je drevna vedsko-indijska vještina uređenja prostora i medicine stanovanja pomoću koje možemo usavršiti kvalitetu osobnih, obiteljskih i ljubavnih odnosa, te zdravlja i poslovanja. Pomaže nam da stambeni i radni prostor pretvorimo u mjesto koje je ugodno za život. Energija doma prije svega ovisi od svijesti i životnoj kvaliteti članova obitelji te su postojeći problemi često odraz raznih vrsta naših energetsko-karmičkih poremećaja i poremećaja u našem okruženju. Vastu nudi jednostavne metode jačanja pozitivnih energija u stambenom prostoru i korekcije negativnih energija.

Šta je Đotiš?

Na seminaru ćete, između ostalog, saznati kako da:

 • osvijestite karmičke obrasce koji djeluju unutar i izvan vas
 • na pravilan način iskoristite osobne slabosti i preusmjerite ih za svoj duhovni razvoj
 • pronađete svoj pravi put u životu
 • riješite problematiku međuljudskih odnosa
 • prevladate sumnje koje vas blokiraju, i još puno toga.

Đotiš je drevna vještina koja nam pomaže da osvijestimo i reguliramo naše karmičke obrasce i našu uvjetovanost. Opisuje moguće ishode prošlih akcija. Govori o tome kako naše djelovanje umom, riječima i tijelom utiče na naša neposredna iskustva okoline i percepcije vlastitog tijela, emocija i misli, te na koji način sve to određuje naš karakter i osobnost. Međutim, đotiš također kaže da mi nismo samo naše tijelo, naši osjećaji i naše umne vrline s kojima se često poistovjećujemo.

Svako ima izvjestan stupanj slobodne volje te je život zapravo spoj sudbine (karme) i slobodne volje. Slobodni smo napraviti izbor i odmjeriti stvari. Međutim, način kako to radimo određuje stupanj naše uvjetovanosti astrološkim utjecajima.  Potpuna uvjetovanost nije posljedica prethodne karme budući da na to ukazuju pozicije planeta u našem horoskopu. Pojedini prošlo-životni karmički utjecaji će se izraziti u našem životu na osnovu izbora koje činimo. Ipak, naša zacrtana budućnost kreće se „odmotavati“ iz našeg polja svijesti i našeg umnog stanja. Upravo je to ono što stalno mijenja našu projiciranu budućnost koju mapira natalna karta, koja ustvari označava našu podsvijest, ali ne i posljedice preuzimanja kontrole nad vlastitim životima i naše samoodređenje.

Fragmentirana svijest se pogrešno poistovjećuje s objektima koji su u našem dometu. Svaku misao, osjećaj, situaciju, vezu i podsvjesnu tendenciju prihvaćamo kao vlastito jastvo. Međutim, nakon što sve to prođe, dolazi patnja ili sreća, ovisno od prirode samih objekata.

Planetarne energije daju snagu koja pokreće i održava naša životna iskustva. Nastavljaju slati energiju kao potporu tim iskustvima sve dok postoji nešto što čuva tu energiju. Naše vezanosti i identifikacije upravo omogućavaju fragmentiranoj svijesti, koja varira između užitaka i patnje, da traje.

Razvezivanje nije samo rezerviranost ili ignoriranje opipljivih stvari. Kada kompulzivno želimo nešto sačuvati u našoj svijesti, to je također vezanost. Vezani smo kada jako želimo dobiti nešto iz našeg polja svijesti. Kada smo u svojstvu promatrača koji se ne poistovjećuje niti s čim unutar polja svijesti, onda smo zapravo slobodni. Planeti troše svoju snagu i onda kada je potroše, lakše ćemo svoj život učiniti svrsishodnim.

Ponekad se događaji događaju izvan naše moći poimanja, izvan naše moći kategoriziranja općeg životnog koncepta. Uzrok tome su podsvjesne impresije našeg uma i svijesti koji su nalik sjemenu koje je posađeno ispod naše površinske svijesti. Ukoliko ove sjemenke ne iskorijenimo procesom joge i meditacije, počet će klijati i rasti kada se za to stvore pogodne okolnosti. Za one koji se trenutno ne mogu posvetiti metodama samo-spoznaje, astrologija može pomoći u otkrivanju podsvjesnih tendencija i perioda njihovog izražavanja.

Đotiš preporučuje određene lijekove ili remedije koji pomažu da neutraliziramo loše posljedice. Đotiš nam pomaže u razotkrivanju našeg pravo Jastva pomoću karmičke situacije u kojoj se nalazimo. Zahvaljujući navikama se poistovjećujemo s planetima i rezultatima koje donose u naš život. Sudjelujemo u životnoj drami na koju pristajemo. Kada se uklone mrlje neznanja, planeti više ne djeluju na nas jer nemaju se za što prihvatiti. Tada smo slobodni.

Što je Ajurveda?

Na seminaru ćete, između ostalog, saznati kako da:

 • odredite svoju pravu psihofizičku konstituciju
 • otkrijete namirnice koje čine štetu vašem tijelu i umu
 • otkrijete namirnice koje čine dobrobit i blagostanje vašem tijelu i umu
 • prepoznate dobre i loše simptome stanja u kojem se nalazite
 • iskoristite ajurvedske savjete i regulirate tjelesne i emotivne probleme
 • utvrdite šta je prava mjera unutar svetog trojstva – um, tijelo i duh

 

Tri glavne uloge ajurvede su: (1) preventivne mjere, (2) svijest o izvoru života i (3) sistematski prilaz dijagnostici i pravilni tretmani.

Ajurveda je znanost o životu. Kako bismo saznali što više o njoj, moramo znati što je život. Život je, po ajurvedi, kombinacija osjećaja, uma, tijela i duše. Dakle, ajurveda nije ograničena samo na tijelo ili fizičke simptome, već nudi znanje o duhovnom, mentalnom i socijalnom zdravlju. Reč ajurveda dolazi iz Sanskrita, a sastoji se od dvije riječi, ajus – život i veda – mudrost ili znanje.

Pomoću ajurvede učimo bolje razumjeti naša tijela, našu prirodu i naš individualni spoj elemenata na fizičkoj, mentalnoj i osjećanoj razini. Primarno je preventivna te nas savjetuje na koji način pronaći aktivnost, stanje, biljku ili hranu koja nam pomaže da očuvamo i stvorimo zdravlje i blagostanje.

Ukoliko pravilno pristupimo savjetima i ukoliko ih primjenjujemo tijekom života, shvatit ćemo da je ajurveda poput majke koja odgaja svoju djecu, tj. nas. Brinući o nama, svojoj djeci, majka ajurveda pruža i prevenciju i tzv. kurativne mjere ukoliko nismo poslušna djeca.

Ajurveda nam razotkriva i našu ulogu i definicije u pogledu psihofizičkih konstitucija (vata, pitta, kapha), te govori kako se sve to održava u ravnoteži. Također nam pomaže utvrditi prave uzroke bolesti i kako da se pravilno postavimo u odnosu na te uzroke.


Dalibor Purhmajer (1971.) Mjesto rođenja i mjesto boravka: Beograd, Srbija.

Zanimanje: Učitelj, autor, publicist i trener; osnivač i predsjednik Vedske Akademije Srbije (http://www.vedskaakademija.yolasite.com)

Nakon završenog studija fizike (1995.), nekoliko puta odlazi u Indiju (1996., 2001. i 2004.) gdje se upoznaje s drevnom vedskom filozofijom i metafizikom, drevnim sanskrtskim tekstovima i učenjima drevnih Veda – u koje spadaju joga i ajurveda (prirodna medicina), vastu (uređenje prostornih energija u skladu s prirodnim

zakonima) i đotiš (vedska astrologija). Tijekom kratkog vremena stječe potrebne kvalifikacije te 2004. godine postaje iniciran u vaišnavskog svećenika stičući zvanje Brahmane u sustavu drevne vedske tradicije duhovnih učitelja.

Tijekom boravka u južnoj Indiji (2004.), započinje studij Vastua na uglednom i čuvenom južnoindijskom institutu Vastuvidyapratisthanam.

Osniva Vastu Asocijaciju 2004. godine u Beogradu gdje radi sve do danas na poziciji učitelja. Veliki broj studenata je do sada prošao sustav edukacije i treninga iz područja Vastua. Objavio je nekoliko knjiga na temu Vastua – Vastu – preteča Feng Shuia (2004.), Vatsu – 12 zakona ispravnog stanovanja (2008.), Vastu – vodič za obiteljske i partnerske odnose (2009.).

Godine 2005. započinje četverogodišnji studij đotiša (indijsko-vedske astrologije) pod vodstvom uvaženog učitelja đotiša, Sanđaj Rata (Sanjay Rath) u sklopu ogranka Šri Đaganath centra u Beogradu.

Godine 2008. osniva Vedsku Akademiju Srbije u Beogradu (Srbija) i od tada profesionalno podučava teoriju ajurvedske medicine, vedsku astrologiju – đotiš, bhakti-jogu, vedsku filozofiju i metafiziku, te razne druge vedske sustave znanja.

Posljednjih 10-ak godina izučava i podučava znanje đotiša i svojom svakodnevnom praksom pomaže klijentima u rješavanju karmičkih obrazaca, primjenjujući ovo uzvišeno znanje.

Trenutne i nedavne aktivnosti u domeni svog rada objavljuje na svom YouTube kanalu: dharma djotish (https://www.youtube.com/channel/UCPYdT2sI8-OzLv7mKbyqpsw)