Gonpo Kyab – Tibetanske metode za smanjivanje stresa

Gonpo Kyab – Tibetanske metode za smanjivanje stresa

Tibetanska medicina, slično kao i ajurveda, objašnjava funkcioniranje ljudskog tijela na temelju tri načela: vjetra, žuči i sluzi. Stres se smatra kao poremećaj vjetra. Za smirivanje energije poremećena vjetra i njezino vraćanje natrag u zdravo stanje se može primijeniti nekoliko metoda:

– meditacija koja umiruje um
– vježbe disanja
– tibetanska joga
– masaža i samomasaža
– pravilna prehrana
– pravilan mentalni stav
– uravnotežen životni stil

Kao što je tibetanska medicina ne odvaja tijelo od uma, svaki režim za smirivanje poremećaja obuhvatit će mentalne i fizičke metode, kao i budističke principe.


Gonpo Kyab je sin Wangchuk Dolme i Kalsang Gadena. Rođen je u nomadskoj obitelji u Amdu, istočnom dijelu Tibeta. Godine 1999. emigrirao je u Indiju. Jer je oduvijek zainteresiran za zdravljenje i meditaciju, učio je tibetansku masažu od tibetanskog učitelja Gen Jamyanga i jogu i meditaciju od Gen Choedara i Babe Ramdeva. Kasnije je imao svoj tibetanski masažni centar u McLeod Ganju (Dharamsali) i prisustvovao učenja i događaje u hramu Njegove Svetosti Dalaj Lama u McLeod Ganju. Tijekom godina, on je podučavao pretežno tibetansku masažu za mnoge učenike, Tibetance i strance. Godine 2011. oženio se i preselio u Sloveniju, gdje živi sa suprugom na planinskom imanju u blizini Dobrne.

Facebook: Tibetanska masaža / Tibetan massage