Izabela Cisek – Umjetnost dodira

Izabela Cisek – Umjetnost svjesnog dodira

Dodirivanje je nužno i važno za dobro fizičko i emotivno stanje. Ono nas vodi u osjećaj blaženstva. Potreba za iskazivanjem nježnog dodirivanja je nešto, što nikad nemožemo nadrasti, iako toga nismo svjesni.

Osjećaj za dodirivanje razvija se već u maternici u osmom tjednu života i prvi put ga osjećamo u obliku pritiska plode vode, koja okružuje maleno tijelo. Nakon dolaska na svijet,očito je kako dodirivanje još uvijek igra ključnu ulogu – kao dijete, možda uopće ne bismo preživjeli, ako nas nitko ne bi dodirivao! Kao djeca smo prirodno uzimali dodire od drugih, mazili kućne ljubimce ili plišane igračke.

U mladosti se često počinjemo osjećati drugačije: sramimo se dodira, dajemo mu drugo značenje, kao da ga smještavamo u prostor pod oznakom ”spolnost”. S godinama, naša se potreba za dodirom u svakodnevnom životu ne smanjuje, bez toplih dodira ili zagrljaja teško živimo.

Iako je spolnost sama po sebi predivna, ponekad je bitno odvojiti određene sfere, kako bismo izbjegli zbrku. Ako dodir interpretiramo samo kao poziv na seks, gubi se njegova nježnost i kao rezultat, možda možemo dozvoliti ovom osjećaju da ostane ne zadovoljen.

U većini zapadnjačkih kultura u kojima u djetinjstvu nema tjelesne blizine, potreba za fizičkim izražavanjem spolnosti izmiješa se s potrebom za nespolnim kontaktom. No nikako nisam uvjerena da se može kroz godine potpuno uspostaviti, ono što nas nije zadovoljilo kao djecu. Kakogod, iz vlastitog iskustva znam da je ovo moguće zadovoljiti samo nježnošću i osjećajnom njegom i svjesnim stupanjem u iskustvo prihvaćanja i davanja dodira..

Stoga ćete na mojoj radionici učiti:

  • kako se vratiti u svijet nevinog dodira
  • kako stvoriti siguran prostor za dodirivanje i postići dodirivanje
  • kako otvoriti tijelo za dodire
  • kako dodirivati druge i otvoriti jih dodirima
  • kako razlikovati između YIN i YANG dodira
  • kako prakticirati dodirivanje kao dio zdrave spolnosti

Zajedno ćemo stvoriti siguran prostor za iskustvo dodirivanja,zajedništva.


Izabela Cisek Malec – prvi Body Coach u Poljskoj, učiteljica svjesnosti, intimna trenerica, mentorica, novinarka, predavačica, stilistica, kreatorica cipela, trenerica poljskog psihološkog društva.

Na radionici koristim metode i alate, koje sam naučila na trogodišnjem osobnom razvojnom usavršavanju i jednogodišnjem obrazovanju na INSTITUTU ZA CJELOVITU NADGRADNJU I TERAPIJU KRETANJA u Velikoj Britaniji, također za NLP praksu. Dugi niz godina prakticiram i istražujem neotantru i seksualnost. Završila sam „Usavršavanje u živo za kliničku seksologiju“ i „Napredno seksološko osobno istraživačko iskustvo“. Ova usavršavanja izvodila je Patti Britton iz San Franscisca, osnivačica Sexcoacha, cjelovitog seksualnog coachinga (radi se o kombinaciji medicinskog znanja s varijantom osobnih i duhovnih programa). Diplomirala sam na postdiplomskom studiju Psihologije na području seksologije na SveučilištuAdama Mickiewicza U Poznańu. Trenutačno sam na prvoj godini Jungove psihoanalize. Imam coach preporuke prvog stupnja poljskog psihološkog društva.

www.coachingciala.pl