Jasminko Miklec – Qigong i Taijiquan

Jasminko Miklec – Qigong i Taijiquan

Qigong je „čuvar zdravlja“. Taijiquan je također Qigong, ali kompleksniji zbog mnogo različitih pokreta (stavova) koji se stalno mijenjaju za vrijeme izvođenja forme. Jednostavna ili kompleksna forma (Qigong ili Taijiquan) traže dobre temelje koje su postavili stari Majstori a koji i danas itekako vrijede. Taijiquanom  možemo prekoračiti granice i podjele (nikada ne odvajaj pokret ruku od pokreta tijela kada radiš formu). Cijelo vrijeme, dok radiš formu, SVE treba biti povezano. Budi jedno i potpun(o), pronađi centar i zadrži dobar stav. Nikada ne gubi centar; nikada ne gubi ravnotežu (balans). Zato, dakle trebaš biti relaksiran, relaksirati se još i više, čak i onda kada nisi umoran i kada se osjećaš dobro.Ne ponašaj se kao što se obično i uvijek mnogi oko tebe ponašaju. Riješi se svojih loših navika, dobrih također, jer bolje je biti u ovom trenutku – sada, biti otvoren za SVE (bilo što). Mijenjaj (se) promišljeno (svrhovito, savjesno), polako (postupno) i mekano (nježno, blago) i sve će ti se mogućnosti  ukazati kad budeš spreman preuzeti odgovornost za ono što želiš (trebaš) činiti. Postoji pravi trenutak za pravu akciju kako bi se imalo uvida i uspjeha u svemu što radiš – pokušaj biti što jesi. Ljudsko biće. S taiji-jem.

Bez religije, ako slijediš jednostavne riječi i postupke, istina i vjera u Univerzalni Zakon će se ostvariti kroz tebe.

Prvi princip – bez sile (no force)! Suptilna energija koja protiće tijelom je jedina sila koju koristimo. To je vitalna (životna)  energija – Qi. Energija se stalno mijenja iznutra prema vani (yin prelazi u yang) i izvana prema unutra (yang prelazi u yin). Qi (yin i yang) je uvijek aktivan unutra i i vani dok tijelo (medij) je pasivno.

Samo vježbati nije dovoljno. Samo znanje nije dovoljno. Što nam, dakle treba? Što je to što je dovoljno? Otkrij to kroz osobno iskustvo … I ne brini previše. Nikada. Puno bolje je biti sretan i to stalno, bez obzira na okolnosti (uvjete).

Qi vodi fizički pokret (tijelo) a Qi slijedi namjeru (um). Pokreti (fizički) bi trebali biti takvi da nikada ne blokiraju tijek (pokret) Qi-a iznutra prema vani, i isto tako, izvana prema unutra. Qi se kreće u svim smjerovima, tijelo je relaksirano i povezano (preko Qi – Dantian veze). Tako se možemo osjećati slobodni, bez prisile, nema poreza ni ‘desetine’. Nema bogatih ni siromašnih; svakom pravično ako smo otvoreni i dovoljno opušteni. Mnoge se nepravilnosti mogu ispraviti pravilnim vježbanjem kao na primjer iskrivljeni stav (položaj) tijela ili korekcija pokreta koji nije funkcionalan (učinkovit) jer nije ispravan. Uz više razumijevanja, Qi bolje slijedi um. Što bi značilo, ako je misao bistrija, Qi i pokret bolje teku. Težina tijela je uvijek prema dolje (potonuće) dok istovremeno qi slijedi tendenciju uzdizanja (prema gore); yin i yang su dvije kvalitete (smjera) iste energije, koje dolaze od dva povezana faktora – sile gravitacije (koja djeluje odozgo prema dolje) i sile-protusilae (uzrokovane pritiskom težine tijela u podlogu) koja slijedi namjeru i diže se odozdo prema gore (spirit up).

Svijet bi trebao biti bolje mjesto za sve nas. To je poruka i zov što vam šaljemo, dragi prijatelji. Radujemo se da ćemo vas vidjeti na otoku Pašmanu. I upamtite: Samo naprijed. Hodajte uspravni! I nikada ne odustajte.


Jasminko Miklec, ovlašten za podučavanje i prenošenje autentičnih borilačkih i terapeutskih vještina, Taijiquana i Qigonga, od vodećih svjetskih autoriteta i Majstora : Chen Xiaowang-a i Li Junfeng-a.