Marko Šetinc – Planinarenje, priroda i upoznavanje sebe

12.6.-19.6.

Marko Šetinc (Slovenija) – Planinarenje, priroda i upoznavanje sebe

Planinarenje je sve popularnija aktivnost, no svrha nije u tome da osvojimo planinu nego u tome da se povežemo s prirodom te nađemo svoj unutarnji mir. Ovoga puta imamo dvostruku namjeru planinarenja. Prvo je fizički aspekt hodanja na planine u našoj okolini gdje imamo priliku napraviti nešto dobro za naše tijelo, a drugo je duhovni aspekt. Određeni elementi prirode kao što su sunce, mjesec, more, stijene, biljke, životinje imaju svoje značenje te nam omogućuju da se povežemo s njima. Uspostavljena istinska povezanost s prirodom omogućuje nam punjenje baterija te da upoznamo dio svijeta koji nam je uz svakodnevnu žurbu sakriven, pa ga stoga često zovemo čistim užitkom.

Naučit ćemo određene vježbe i tehnike (tehnike disanja, nada joga, povezivanje s prazninom, meditacija u hodu i mirovanju, aktivacija osjetila te osnovnu upotrebu prana terapije u prirodi) pomoću kojih možemo smiriti naš um, povećati senzitivnost naših osjetila te tako lakše osjetiti određene prirodne elemente i dođemo u doticaj s njima. Dva snažna elementa su sunce i mjesec s kojima se možemo vrlo jednostavno povezati i kod kuće, u urbanijem okruženju. Osim svakodnevnog pješačenja, posjete prekrasnih znamenitosti, vrhova, plaža i prirodnih ljepota Pašmana, a u sklopu seminara je predviđen i obilazak jame gdje ćemo provesti meditaciju sa šamanskim bubnjem. Šest dana u kretanju i povezivanju s prirodom daje nam duboko iskustvo kako svakodnevno kretanje i doticaj s prirodom mogu poboljšati našu svijesti, unutarnje osjećaje. Sve aktivnosti bit će prilagođene i početnicima kao i onima s malo više iskustva.

Marko Šetinc

Marko o sebi kaže: ” Ljubav prema planinama i prirodi otkrio sam prije cca.  15 godina. Do tada je bilo važnije fizičko mučenje, osvojen vrh i štrudla od jabuke u planinarskoj kući. Kada sam shvatio da postoji puno više od kamenja, zemlje, stabla i štrudle od jabuke, krenuo sam u otkrivanje stvari u prirodi koji su očima nevidljive. Kontakt s planinama i prirodom upoznavao sam u Sloveniji i inozemstvu. Do sada sam putovao po različitim dijelovima svijeta (Indija, Amerika, Sicilija, Turska, Rusija…) gdje mi je glavni element putovanja bio upoznati prirodu u različitim dijelovima svijeta te povezivanje s njom. Najveće prosvjetljenje o tome na koliko lijepom planetu živimo otkrio sam u Sibiru te na Altaju. Tamo ljudi zaista cijene prirodu te je vide na potpuno drugačiji način. Mi to zbog žurbe i pružanja pažnje drugim bitnijim stvarima često ne primijetimo. Tamo sam primio znanja šamanizma te vodio obrede za povezivanje s duhovnim svijetom te meditaciju uz zvukove šamanskog bubnja.