Marko Šetinc – Spoznaja sebe preko ljepote prirode

Marko Šetinc – Spoznavanje sebe kroz ljepotu prirode

Planinarenje je sve popularnija aktivnost, ali poanta nije u osvajanju brda, nego ponovo povezivanje s prirodom i pronalazak svog unutarnjeg mira. Ovo planinarenje ima dvostruku svrhu. Jedna je fizički aspekt uspinjanja na brda koja nas okružuju, čime ćemo napraviti i nešto dobro za naše tijelo, a drugi je duhovni aspekt. Svi pojedinačni elementi prirode kao što su sunce, mjesec, more, stijene, biljke, životinje – imaju svoje značenje te nam omogućuju da se povežemo sa njima. Uspostavljanje stvarne veze s prirodom puni naše baterije i daje nam mogućnost upoznavanja s djelom svijeta koji nam je u svakodnevnici sakriven.

Naučit ćemo određene vježbe i tehnike (tehnike disanja, nada jogu, povezivanje s prazninom, meditaciju u hodu i mirovanju, aktivaciju osjetilnog sustava te osnove upotrebe prano terapije u prirodi), pomoću kojih možemo smiriti naš um, povećati senzitivnost našeg osjetilnog sustava i tako lakše osjetiti pojedinačne prirodne elemente i uspostaviti vezu s njima. Dva velika elementa predstavljaju sunce i mjesec s kojima se možete jednostavno povezati i kod kuće, u urbanoj okolini. Osim svakodnevnog hodanja, posjeta predivnih mjesta koja vrijedi vidjeti, vrhova, plaža i prirodnih ljepota Pašmana, u sklopu seminara je predviđen i jednodnevni izlet brodom na mali otočni biser Jadrana, pješčani otok Vrgada. Kako će se planinarenje održati upravo za vrijeme punog mjeseca, moći ćemo izvesti i obred s vatrom, kojim ćemo odati počast duhovnom svijetu prirode i osjetiti kako nam duhovni svijet na neki drugačiji način vraća. Svaki dan ćemo posjetiti drugo brdo i naučiti nešto novo. Sve aktivnosti će bit prilagođene i početnicima, kao i onima s malo više iskustva.

Marko Šetinc

Marko za sebe kaže: ”Ljubav prema planinama i prirodi sam otkrio prije cca. 15 godina. Do tada mi je bilo važnije fizički se izmučiti, osvojiti vrh i doći do štrudle od jabuka u planinarskom domu. Kada sam otkrio da postoji nešto više od kamena, zemlje, stabala i štrudle od jabuka, počeo sam otkrivati stvari u prirodi koje su očima skrivene. Vezu s planinom uspostavljao sam u Sloveniji i inozemstvu. Do sada sam putovao po različitim dijelovima svijeta (Indija, Amerika, Sicilija, Turska, Rusija…) gdje mi je bilo najvažnije upoznati prirodu u različitim dijelovima svijeta i povezati se s njom. Najveća spoznaja o tome na kako lijepom planetu živimo, otkrio sam u Sibiru i na Altaju. Tamo ljudi zaista cijene prirodu i vide je na potpuno drugačiji način od nas. Mi zbog žurbe i pažnje koja je usmjerena u druge »važnije« stvari to uopće ne primjećujemo. Tamo sam stekao znanja šamanizma i vodio obrede za povezivanje s duhovnim svijetom te meditacije uz zvuk šamanskog bubnja.“