Nataša Tovirac/Siri Amrit Kaur – Shakti dance – yoga ples

Nataša Tovirac/Siri Amrit Kaur – Shakti dance – yoga ples

ZEMLJA PLEŠE

  • pozitivna energetska vibracija
  • balans 5 elementa
  • oslobađanje kroz ples
  • kreativan “SHAKTI TOK”

Shakti znači energija, moć, prana, pokret, ples, glazba, dakle sve što nas oživljava i čime se izražavamo. Predstavlja ženski princip božanstva, dok Shiva predstavlja muški princip. Indijski bog Shiva sjedi u meditaciji i usredotočeno promatra Shakti kako pleše i veseli se životu. U Shakti dance ples je prožet sa sviješću Shive, s umjerenom pozornošću i možemo osjetiti da smo mi u istini ta svijest. Svijest koja se izražava kroz život, kroz smijeh, radost, ples i glazbu.

Vježbanje Shakti dancea se sastoji od osam faza. Prvo se kao kod joge usuglasimo s  mantrom i se povežemo sa samim sobom. Zatim slijedi jogijsko istezanje u ritmu glazbe (jogijske asane u kretanju). Tijelo se opusti, um se smiri i tako smo spremni za dinamičniju fazu vježbanja – energetske plesne vježbe. Kad se naše tijelo napuni energijom i kad se um još više opusti, možemo preiči na slobodni ples gdje se može izraziti sva naša kreativna energija. Osjećaj radosne uznesenosti se zatim smiri u meditaciji. Vježbanje završimo sa celestialnom komunikacijom – usklađeni pokreti ruku koji izražavaju značenje mantri.
Kad se kroz pokret oslobodi fizička napetost i kad se smiri um, naša svijest se može proširiti  preko granica poznatog. Tako ples postaje joga.

www.intakt.si/shakti-dance.html

www.shaktidanceacademy.com

Video radionice s Saro Avtar v PS Intakt

Intervju s stvariteljico Shakti Dancea Saro Avtar – produkcija PS Intakt

Prethodno znanje joge ili plesa nije potrebno.
Za vježbanje trebate: podložak i pokrivač za toplo opuštanje.

Shakti Dance je joga plesa koja na satovima vježbanja nadahnjuje i nagovara našu najdublju esencu, nagovara osjećanje samoga sebe, prihvaćanje i poštovanje samoga sebe, otvara neshvatljive puteve i time iscjeljuje i daje krila našoj energiji koja se izražava kroz pokret i ples te stvara nove puteve u životu.


Nataša Tovirac je koreografkinja, plesačica, plesna pedagoginja, učiteljica Shakti Dancea i  kundalini joge. Ples kao umjetnost je njen životni i profesionalan put. Izobražavala se na Flamskoj plesnoj akademiji u Bruggu (Belgija) i diplomirala na Slovenskoj plesnoj akademiji. Kao stipendistica je niz godina putovala po Europi i sakupljala iskustva kod priznatih stranih koreografa i pedagoga. Autorica je 13 cjelovečernjih plesnih predstava, mnogobrojnih koreografija te suautorica brojnih drugih umjetničkih projekata s muzičarima, glumcima, fotografima, modnim dizajnerima, videastima. Jogom se bavi više od 10 godina. Osjećaj mira i moći koji joj joga daje stalno je prati u svoj toj turbulentnosti i dinamici intenzivnoga života. Putem otkrića Shakti Dancea ona je sjedinila dvoje najjačih vlastitih osobina sebstva u jedno te postala učiteljica Shakti dancea -joge plesa.
Vjeruje u moć kreativnog potencijala kroz ples i zato radi sa djecom, mladima, odraslima i s ljudima koji imaju poremećaje u duševnom razvoju.
Za izvanredna dostignuća na području plesa je godine 2011 primila je nagradu JSKD: » plaketa Mete Vidmar«. Je učiteljica na Umjetničkoj gimnaziji za suvremeni ples i programski te umjetnički vođa Plesnog Studia Intakt.
Kaže da je pored svih uloga u svom životu uz pomoć Shakti Dancea došla najbliže sebi. Shakti Dance to omogućuje. Joga plesa joj znači divan način otkrivanja istinskog sebstva KROZ PLES koji nas može u trenutku dovesti u zemlju neočekivanih susreta sa sobom.