Nicola Poinelli – Izmedu neba i zemlje. Osjećanje naših korijena i susret sa željama

Nicola Poinelli (Italija)- Izmedu neba i zemlje. Osjećanje naših korijena i susret sa željama

»U antologiji kineske poezije koja je nastala između desetog i sedmog stoljeća prije Krista u velikom predgovoru ”Knjige od” piše: »Emocije se grade i preuzimaju oblik u riječima. Ako riječi nisu dovoljne govorimo o uzdasima. Ako uzdasi nisu dovoljni, riječi pjevamo. Ako pjevanje nije dovoljno naše ruke i noge instinktivno plešu.«

Ples je snažno izražavanje, govori zemlji i nebu. Govori o našem veselju, strahovima i željama. Ples govori o onome što  ne možemo uhvatiti a pokazuje i mentalno stanje osobe, temperament i osobnost ljudi. Kao brojne druge kulture plešu u krugu. Njihovi su preci vjerovali da će zlo ostati van kruga. S rukama koje su prepletene dijele si toplinu svakoga i kreću se s impulsom koji postaje zajednički. Ples spaja ljudi. Ples postoji u trenutku prolaznosti. Ples je skupocjen. On je metafora života. U današnjoj digitalnoj dobi slike kretanja imaju milijun oblika. Fascinantne su. Ali te slike ne mogu zamijeniti ples jer slike ne dišu. Ples je slavljenje života. Dođi, ugasi televizor i kompjuter i dođi plesati. Izrazi se pomoću ovog božanstvenog i odličnog instrumenta – svoga tijela. Dođi plesati i spoji se s ostalima u valu impulsa. Uhvati ovaj vrijedan i kratkotrajan trenutak. Dođi slaviti život s plesom. « (Lin Hwai-min)

Biodanza je sustav uključivanja i razvijanja čovječjih potencijala preko plesa, glazbe i situacija kada se susrećemo. U okviru uključivanja čovjeka razumijemo mogućnost da se svaki pojedinac integrira u sebe preko opuštanja kroničkih mišićnih napetosti i oslobađanja psihofizičke cjeline koja je slična vlasništvu do jačanja sposobnosti uspostavljanja karakterističnih odnosa s drugim ljudima i svemiru. Pod ovim se izrazom razumije na unutarnjem nivou mogućnost ponovnog uspostavljanja veze između čovjeka i prirode, mogućnost priznavanja djela veće cjeline.

Uključivanje tijelo – um omogućuje obnavljanje omjera između tri dimenzije: tijelo koje djeluje, osjeća i tijelo koje se osjeća. Ovo poveća sposobnost slušanja te recepcije i zahvaljujući podršci okoliša u kojem nema optuživanja niti zahtjeva po dostignućima. Ovi faktori izražavaju naše skrivene, neizražene impulse i tako obogaćuju naše mogućnosti razvijanja izvornog i kreativnog procesa odnosno naše vitalne snage,


Nicola Poinelli: izvoditelj Biodanze SRT. Obrazovao sam se na školi Biodanze u Bologni s kojom sada i surađujem. Već niz godina vodim tjedne tečajeve za odrasle u Breci, gradu u kojem živim.

S godinama sam obavio sljedeće specijalizacije: Identitet i četiri elementa –Biodanza i oslobađanje duboke muškosti i ženskosti – Put heroja-Glas, glazba i udaraljke – Riječi u Biodanzi – Ples u redoslijedu – Osnovne pozicije.