Uravnotežena vegetarijanska prehrana pogodna je za dugogodišnje vegetarijance, one koji pokušavaju promijeniti prehranu i one koji neko vrijeme žele da odmore tijelo od teške hrane. Po obradi i izgledu, obroci su slični onim klasičnim, tako da je i privikavanje mnogo lakše. Hrana je raznovrsna, lako probavljiva, svježa, ukusna i po sustavu zadovoljava osnovne potrebe. Konzumiranjem vegetarijanske hrane postiže se osjećaj lakoće u želucu i nova vitalnost u tijelu. Ujutro se konzumira voće i čajevi koji podržavaju prirodni ritam uklanjanja toksina. Čajevi se piju cijeli dan i sastoje se od kombinacije ljekovitog bilja koje raste na otoku, što dovodi do pročišćavanja probavnog trakta i krvi od otrovnih tvari. Sve ove komponente dovode do uravnoteženja fizičkog i energetskog tijela, što omogućuje bolji protok energije života i potiče tijelo na samoizlječenje. Na ovom ljetovanju mogu se upoznati razni tipovi kuhanja, vrste namirnica koje se koriste, kombinacije jelovnika, razni ukusi… Samim time, to se može se primijeniti i u svakodnevnom životu.
U sklopu punog pansiona uključena je vegetarijanska prehrana, doručak, ručak i večera u obliku švedskog stola.
Doručak
- pahuljice sa suhim voćem i orašastim plodovima prelivenim čajem
- vegetarijanski namazi , marmelade, maslac , kruh
- salate
- kava od slanutka, mlijeko od soje
Klasični doručak je moguće zamijeniti sa zelenim kašastim sokom i voćem.
Zeleni sokovi prepuni su energije, životvornih minerala i enzima, ljekovitog pigmenta klorofila i vlakana za dobru probavu i uvijek potrebne vode. Jedna čaša zelenog soka punovrijedan je obrok sa 100% iskoristivosti u tijelu. Energija, hranjivi sastojci i voda s lakoćom prolaze u krvotok već nakon 10-15 min i organizmu donose okrepu i svježinu.
Ručak
- juhe
- glavno jelo: ugljikohidratni dio-žitarice, krumpir, domaći kruh, njoki, tjestenina
- proteinski dio: mahunarke, jela od tofua ili sejtana
- nisko energetsko povrće: blitve, kelj, karfiol, tikvice, paradajz, paprika, patliđan,…
- salate
Večera
- juhe
- glavno jelo: ugljikohidratni dio-žitarice, krumpir, domaći kruh, njoki, tjestenina
- proteinski dio: mahunarke, jela od tofua ili sejtana
- nisko energetsko povrće: blitve, kelj, karfiol, tikvice, paradajz, paprika, patliđan,…
- salate
- kolači
Kod kombiniranja namirnica najbolji način je: 20% proteinski, 40% ugljikohidrantni, 40% nisko energetski dio. Ali naravno svaki gost obrok može aranžirati na vlastiti način.
U kuhanju ne koriste se jaja niti bilo kakvo meso. U nekim jelima koriste se mliječni proizvodi čime je hrana prilagođena vegetarijancima. Također se priprema i hrana koja je prilagođena veganima (bez dodatka mliječnih proizvoda) i makrobiotičarima. U sklopu glavnog jela i salata gosti imaju na odabir nekoliko vrsta hrane.
Ukoliko je netko alergičan na određenu vrstu hrane, slobodno obavjestite glavnog kuhara.
Vesna Ba, nastavnica matematike i fizike, nakon opercije žući morala je promijeniti način života. Počela je istraživati primjenu ljekovitog bilja, razne metode opuštanja, vježbe za psihofizičku relaksaciju, tehnike masaže i iscjeljivanja. Posebnu pozornost posvetila je izučavanju vegetarijanske prehrane, te kako nove okuse što više približiti našem podneblju. Zadnjih nekoliko godina radi na popularizaciji vegetarijastva i uporabe ljekovitog bilja održavajući predavanja, radionice i degustacije. U sklopu Harmony program-a vodi vegetarijansku kuhinju.