Petra Jeretina – Metoda Feldenkrais-pozornost usmjerena prema samome sebi

Metoda Feldenkrais nije tjelovježba, niti joga ili terapija. Ona je poseban način učenja gdje je objekt istraživanja i traženja novih sposobnosti upravo naše vlastito tijelo.  Nježnim i laganim pokretima te usmjerenom pozornošću možemo postići vlastiti optimalan način kretanja te poboljšanje tjelesnih funkcija. Naime, lekcije Feldenkrais temelje se na produbljenom poznavanju biomehanike, neurologije razvojne motorike, psihologije i pedagogije. Ove lekcije djeluju na naš centralni živčani sustav gdje se naši dosadašnji duboko ukorijeni uzorci kretanja i ponašanja počinju pretvarati u one nama prikladnije. Kad izvodimo lekcije metode Feldenkrais, vremenom možemo osjetiti razlike između svjesnog i nesvjesnog – mehaničkog pokreta. Ovu svjesnost prenosimo onda i u naš svakodnevni život. Kad osjetimo nešto neugodno, onda to u nama odmah pokrene proces korekcije. Ali kad postanemo svjesni nečeg pozitivnog, onda to možemo upotrijebiti kada nam zatreba.

Voditeljica

Zovem se Petra Jeretina i dolazim iz Ljubljane.

Na svom životnom putu imala sam brojne izazove zbog kojih sam stekla bogato iskustvo. Uz izvođenje shiatsu masaže i refleksno – zonske masaže stopala i dlanova upoznala sam prije svega kako je ljudima izuzetno potrebno veliko uho koje ih sluša te par nježnih ruku koje im pokazuju kako su značajni baš takvi kakvi jesu, ovdje i sada, u ovom jedinstvenom trenutku.

Kad sam se srela s Feldenkrais metodom, sve sam opisano doživjela i sama. Shvatila sam da je riječ o metodi koja pojedincu pokazuje način kako si kod rješavanja svakodnevnih problema može pomoći sam. Dok poučavam i vodim grupne i individualne lekcije te tematske radionice Feldenkrais metode, svaki put sam ponovo opčinjena i iznenađena zbog jednostavnog načina i rješenja koja ova metoda nudi.

Feldenkrais metodu studirala sam na Feldenkrais institutu u Beču. Godine 2012. uspješno sam zaključila studij i tako postala certificirana učiteljica. Nastavila sam studij Feldenkrais metode i godine 2013. zaključila program Jeremy Kraus approach za rad s djecom s posebnim potrebama u Njemačkoj. Za mene je učenje cjeloživotni projekt, zato nastavljam studij ove metode na Master classu kod Jeremia Krausa.

Produbljeno upoznavanje Feldenkrais metode dovelo me je do otkrića temelja koji su osnova mog rada. Divno je upoznati kako fantastično djeluje struktura čovjeka i njegovo tijelo te kakvom lakoćom svaki njegov djelić djeluje samostalno te ujedno povezano u harmoničnu cjelinu. Kad osjetimo tu harmoniju u sebi, tada postajemo ispunjeni i sretni.

I to je ono što meni znači Feldenkrais metoda. Nadam se da će ovu istu harmoniju otkriti u sebi i svi oni koji će se upoznati s lekcijama Feldenkraisa.

tel. 031 749 699  e-pošta:
@: petra_jeretina@t-2.net

_MG_5831 (2)_resize_MG_5835_resize_MG_5836 (2)_resize