Piero Zama Nabe – Unutarnji klaun – putovanje u traženju vlastite ludosti

Piero Zama Nabe (Italija) – Unutarnji klaun – putovanje u traženju vlastite ludosti

Tjedan odmora iz uma, u otkrivanju vlastitog unutarnjeg klauna, 3 sata jutarnje autentične ludosti, smijeha i iznenađenja u pripremanju Comedy Showa za oproštajnu večer; sa sobom donesite sve što vam može pomoći da opet pronađete svoga klauna (odjeću, šminku, dodatke).


BITI KLAUN – ekspresivna, primarna, duboko ukorijenjena i životna potreba za time da smo ganuti, da se počinjemo smijati, radimo rime svojom ljudskošću koja iznenađuje i preokreće na lošije, no uz to letimo prema novom životu, tijelu, novoj koži.

Klaun je autentični autor sebe i potiče eksploziju sebe u fantaziji: sve što si nismo usudili napraviti, reći, vjerovati može se sada u potpunosti ostvariti u ovom trenutku »ovdje i sada«; klaun je dinamika stanja kojeg glumac tvori u ekstremnoj sadašnjosti od koje proizlazi emocija, od smijeha do plača, nježnosti do surovosti.

Glumac-klaun pozvan je da proširenje svojih dišnih i vokalnih gesta promatra kroz brojne vježbe koje su namijenjene koncentraciji, slušanju, vjerovanju i odnosu s ostalima sudionicima na sceni i publikom.

Prirodno nastavljanje ovog pripremljenog djela je stvaranje vlastite šminke za klauna i kostima, stvaranje vlastite veličine, otkrivanje i istraživanje tehnika i strategija improvizacije klauna.

Klaun je transparentan i sada si prisvaja gestu, zvuk, nepredvidljivu riječ: živi trenutke praznine i širi je dok nije puna značenja. Klaun postaje slobodan, usuđuje si jer se može ispovijedati u svime, cijelom sukrivnjom i empatijom s publikom.

Istraživanje vlastitog unutarnjeg klauna počinje kada uđemo u igru na prvim vježbama kojih cilj je uvježbavanje te na površinu iznijeti dinamiku klauna koju ima svako živo biće. Cilj radionice je upravo taj – doći u kontakt i iz sebe potisnuti unutarnjeg klauna stoga je bitno da sa sobom donijete šminku, kostime i dodatke koje ćemo si sudionici dijeliti.

Na kraju ćemo svim gostima Harmonya pokloniti kratak grupni nastup.


Vodi: Piero Zama “Nabendu”, glumac, redatelj, teatro terapeut, kvalificiran za Gestalt terapiju.