Plesovi 2016

 Večernji plesovi


“Ples ima ne samo kreativnu i ljekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integrira naše unutrašnje rastavljene dijelove duše – osobine, talente i osobnosti u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svjetovima oko sebe.” Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
17.6.-1.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
1.7.-8.7.Joga ples – Astrid Yamuna Büer (Austrija)
 8.7.-22.7.
18.7.-22.7.Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)
22.7.-29.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)

29.7.- 5.8.Salsa – Francisko Soto Bravo – Panchito (Peru)

Ples čakri – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

5.8.-12.8.Salsa – Francisko Soto Bravo – Panchito (Peru)
12.8.-19.8.Latino Show Dance – Svetislav Vasilić (Srbija)

Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

 19.8.-26.8.Internacionalni narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)
 26.8.-2.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:


DSC01869 (2)

DSC01965 (2)

17.6.-24.6. i  22.7.-29.7. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitness program je jedinstvena kombinacija plesa i vježbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i učitelj plesa. Zumba  je proizvod njegove strasti za latino i pop glazbom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnessom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni sati trebaju biti zabavni i primamljivi svima, a ne samo vježbačima s dobrom kondicijom. Također, i oni koji znaju i oni koji ne znaju plesati lako i bez muke savladaju sat Zumbe jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno znati plesati, niti je neophodno da imate iskustvo u vježbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vježbi, Zumba pokreće velike grupe mišića u tijelu. To rezultira povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kisika u tijelu. Pored toga što je je dobar za srce, ovaj tip vježbanja može pomoći u oblikovanju vaših mišića i sagorijevanju čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema glazbi i plesu – ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – sa plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvara svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, poučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smjeru plesa … Ona živi, diše i ljubi ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike njezinog poučavanja.
adc-plesnicenter.siAstrid-dance1.7.-8.7. Yoga ples – Astrid Yamuna Büer (Austrija)

Yoga plesom povezujemo muziku sa plesnim koracima i jogijskim pokretima. Krecemo se uz muziku koja je bogata ritmom i time nas na prirodan nacin potice da pokrenemo i oslobodimo vlastitu energiju. Posto je sve u prirodi prozeto energijom i ritmom, na taj nacin uspostavljamo kontakt sa najdubljim dijelovima naseg bica.  Tu nalazimo radost za pokretom, zivotno veselje, opustenost u sadasnjem trenutku sto nam omogucuje da se spojimo sa vlastitim kreativnim potencijalom. Njegova priroda je da raste i i stvara – izrazit cemo taj kreativni potencijal stvarajuci iz vec poznatih pokreta potpuno nove, uz razlicite ritmove – brze za pokretanje energije, lagane za njeno kanaliziranje i opustanje. Sve cemo to povezati sa pjevanjem mantri i spiritualnih pjesama iz razlicitih dijelova svijeta, tako da nas ritam i melodija mogu pratiti u snu i time nam omoguciti dubok, miran i regenerirajuci san._MG_3937 (2)

_15 (2)

15.7.-22.7. Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)

Orijentalni plesovi i fuzije su unikatna plesna forma koja omogućuje nove načine vježbanja , postizanja bolje forme i tjelesne kondicije,ali ponajviše je to šansa za istraživanje našeg emocionalnog i senzualnog dijela,te iscjeljivanje krutosti tijela i uma nastalih modernim načinom života.
Plešemo i istražujemo osnovne kretnje i kombinacije uz čarobne i zavodljive melodije i ritmove iz najrazličitijih zemalja Azije,Bliskog istoka i Balkana.Marijana Pajić uči glazbu od ranog djetinjstva ,a zadnjih 10 godina nalazi izričaj glazbe u pokretu, kroz praksu 5 ritmova, i orijentalni ples u plesnom studiu Nefertiti gdje je jedna od voditeljica.panchito1 panchito2 panchito3

29.7.-12.8 Salsa – Francisko Soto Bravo – Panchito (Peru)

Panchito nam je poznat kao plesač, etno glazbenik i svjetski putnik. Rođen je u Peruu. Često se vraća u Peru gdje se povezuje sa svojim inkinim korijenima. Panchito ima prirodan talent za ples kojeg poučava na jednostavan i zabavan način. Naučiti ćemo salsu, bachatu, merengue i ostale latinoameričke ritmove. Ples nas oslobađa od divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad gušimo. Salsa je ples sa stilom i elegancijom, a ujedno je puna divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad potisnemo! Zaplešimo dakle i oslobodimo energiju u sebi.

Salsa je dobila ime od španjolske riječi “salsa”, koja znači “umak”. To simboličko znači da je ovaj ples spoj različitih utjecaja. Salsa je izvorno kubanski ples s afričko-kubanskim ritmovima i utjecajem rumbe. Pleše se uz glazbu bogatu ritmom.Dagmara12dagmara-01Dagmara1129.7.-5.8. Ples čakri – Probudite moć vaših čakri! – Dagmara Gmitrzak (Poland)

Ples čakri je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) cijelog energetskog sustava.

Tijekom jednosatne plesne radionice koja se organizira svaki dan, doživjet ćete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima.

Dagmara Gmitrzak: trenerica osobnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autorica knjiga. Dagmara je završila trogodišnji tečaj Muzičke terapije i psihodrame. svetislav12.8.-19.8. Latino Show Dance – Svetislav Vasilić (Srbija)

Latino Show Dance program je jedinstvena kombinacija plesa i vježbanja. Nastao je kao plod velike ljubavi i strasti prema latino i pop glazbi, egzotičnim plesnim ritmovima i prema fitness vježbanju. Ovi raznovrsni plesni stilovi zabavni su i primamljivi svima koji vole plesati. Nije potrebno da znati plesati, niti je nužno imati iskustvo u vježbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje. Kao i kod drugih aerobnih vježbi, Latino Show Dance program pokreće velike grupe mišića u tijelu. To rezultira povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kisika u tijelu. Pored toga što je je dobar za srce ovaj tip plesa može pomoći u oblikovanju mišića i u sagorijevanju čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju i ljubav prema glazbi i plesu – sve ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj ples sa sobom nosi.12.8.-19.8. Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kad svet stoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različite kretnje iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni dio rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktički prisutna u svim religijama svijeta. Od nje su zavisili ciklusi ljetnih vremena koji su imali utjecaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živjela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tijela kojim možemo izraziti mnogo više nego bi to mogli kazati riječima. Djelić tih osjećaja i govora tijela osjetit ćemo na radionici gdje ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.com


ples trad19.8.–26.8. Internazionalni narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)

Želja za feštom oduvijek je bila prisutna u ljudskom rodu, prateći tako raznorazne kulture, a njeni se dokazi postojanja mogu pronaći u religijskim i folklornim običajima diljem svijeta.Narodni plesovi nam donose zaigranost, vedrinu i zabavu, dakle sve ono što osjećamo kada smo u stvarnom dodiru sa nama samima, a uz to se harmoniziramo i sa svim ostalim učesnicima.Plesni su pokreti osim toga i jezik tijela, kojeg svi možemo razumjeti na svakom meridijanu i to bez prevođenja, jer osjećaj iskazane emocije nema potrebu za dodatnim posredovanjem.Jedno od kvaliteta plesa jest i slavljenje nečega, pa bi mi željeli da sa našim krugovima i ritualnim šetnjama,  izvedenim u toku večeri, predstavimo sve ljude ovog svijeta, kako se zajedno drže za ruke, te koji uspjevaju tako zajedno živjeti i stvoriti nešto bolje.26.8.-2.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju te što više plešete, osjećat ćete se bolje.Uz to što iznimno dobro djeluje na naše fizičko zdravlje, salsa djeluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Glazba salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potječu s Kube, točnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmiješan s drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU?
Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu. U isto vrijeme sagorijeva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam, podiže kondiciju, potiče se društveni kontakt podiže samopouzdanje.