Plesovi 2017

 Večernji plesovi


“Ples ima ne samo kreativnu i ljekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integrira naše unutrašnje rastavljene dijelove duše – osobine, talente i osobnosti u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svjetovima oko sebe.” Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
16.6.-7.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
7.7.-14.7.Ecstatic Dance – Ana, Anđela i Tamara (Srbija)
14.7.- 28.7.Salsa – Francisko Soto Bravo – Panchito (Peru)
21.7.-28.7.Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)
28.7.-4.8.Salsa – Tomo Totoleski (Slovenija)
28.7.-4.8.Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
4.8.-11.8.Intuitivni ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
4.8.-18.8.Latino Show Dance – Svetislav Vasilić (Srbija)
11.8.-18.8.Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)
18.8.-25.8.Internacionalni narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)
25.8.-1.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:

DSC01869 (2)

DSC01965 (2)

16.6.-7.7. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitness program je jedinstvena kombinacija plesa i vježbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i učitelj plesa. Zumba  je proizvod njegove strasti za latino i pop glazbom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnessom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni sati trebaju biti zabavni i primamljivi svima, a ne samo vježbačima s dobrom kondicijom. Također, i oni koji znaju i oni koji ne znaju plesati lako i bez muke savladaju sat Zumbe jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno znati plesati, niti je neophodno da imate iskustvo u vježbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vježbi, Zumba pokreće velike grupe mišića u tijelu. To rezultira povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kisika u tijelu. Pored toga što je je dobar za srce, ovaj tip vježbanja može pomoći u oblikovanju vaših mišića i sagorijevanju čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema glazbi i plesu – ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – sa plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvara svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, poučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smjeru plesa … Ona živi, diše i ljubi ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike njezinog poučavanja.
adc-plesnicenter.siecstatic-dance017.7.-14.7. Ecstatic Dance – Ana Stojičić , Anđela Stošić i Tamara Miladinović (Srbija)

~ Ekstatični ples je hram slobodnog pokreta. ~

~ Mjesto na koje dolazimo da se izrazimo, da iznesemo ono što nosimo sa sobom ali na specifičan način – kroz ples. Sve što trebate iskazati možemo reći tijelom te su riječi nepreporučljive. Riječi su najčešće vid mentalne komunikacije koju bismo ovih par sati ostavili po strani ne bi li smo uronili u nešto malo drugačije, u intuitivni, osjećajni prostor. Suština je da je to mjesto za slavljenje i iskazivanje života u njegovoj cijelosti – od sreće do tuge, ljutnje i ljubavi pa sve do ekstaze!

Ekstatični ples je ono što napravite od njega, Prvenstveno to je prostor za zajednicu da bude to što jeste, Ili da budemo ono što bismo željeli da budemo, Prostor gdje ćemo se istopiti u plesu i kontaktu, Ili ćemo učiti da jasno postavljamo granice, Mjesto gdje ćemo dozvoliti sebi da nas preplave emocije, Gdje ćemo vidjeti i biti viđeni, Ili se prerušiti u svog omiljenog lika, Prostor gdje stres transformira u znoj, I gdje tjelovježbom dobivamo snagu, Prostor gdje idemo prihvatiti, I budemo prihvaćeni, Baš onakvi kakvi jesmo, Veseli i ekstrovertirani, Ili možda umorni i sjetni, To je prostor gdje se uči poštovanje
Sebe i drugih, Gdje se osjećamo kao da pripadamo, Ukoliko to želimo, Ili se izdvojimo ako je to poruka tog dana, To je prostor gdje se uzgaja ideja o slobodi, ali onoj slobodi koja poštuje i ne ugrožava druge, a ni sebe, Prostor u kojem je svatko odgovoran za sebe a opet dio jednog cijelog, Prostor kojem se svi nadamo a plašimo se da ga stvorimo, jer što ako nam se snovi ostvare i sloboda je moguća, makar na sekundu?

Dođite da se uvjerite! Grle vas, Ana, Anđela i Tamara_MG_3937 (2)_15 (2)21.7.-28.7. Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)

Orijentalni plesovi i fuzije su unikatna plesna forma koja omogućuje nove načine vježbanja , postizanja bolje forme i tjelesne kondicije,ali ponajviše je to šansa za istraživanje našeg emocionalnog i senzualnog dijela,te iscjeljivanje krutosti tijela i uma nastalih modernim načinom života.
Plešemo i istražujemo osnovne kretnje i kombinacije uz čarobne i zavodljive melodije i ritmove iz najrazličitijih zemalja Azije,Bliskog istoka i Balkana.Marijana Pajić uči glazbu od ranog djetinjstva ,a zadnjih 10 godina nalazi izričaj glazbe u pokretu, kroz praksu 5 ritmova, i orijentalni ples u plesnom studiu Nefertiti gdje je jedna od voditeljica. Dagmara12dagmara-01Dagmara1128.7.-4.8. Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

Čakra ples je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) cijelog energetskog sustava.

Tijekom jednosatne plesne radionice koja se organizira svaki dan, doživjet ćete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima.

Dagmara Gmitrzak: trenerica osobnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autorica knjiga. Dagmara je završila trogodišnji tečaj Muzičke terapije i psihodrame.28.7.-4.8 Salsa – Tomo Totoleski (Slovenija)

Naučiti ćemo salsu, bachatu, merengue i ostale latinoameričke ritmove. Ples nas oslobađa od divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad gušimo. Salsa je ples sa stilom i elegancijom, a ujedno je puna divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad potisnemo! Zaplešimo dakle i oslobodimo energiju u sebi.

Salsa je dobila ime od španjolske riječi “salsa”, koja znači “umak”. To simboličko znači da je ovaj ples spoj različitih utjecaja. Salsa je izvorno kubanski ples s afričko-kubanskim ritmovima i utjecajem rumbe. Pleše se uz glazbu bogatu ritmom.

Tej Dance svetislav4.8.-18.8. Latino Show Dance – Svetislav Vasilić (Srbija)

Latino Show Dance program je jedinstvena kombinacija plesa i vježbanja. Nastao je kao plod velike ljubavi i strasti prema latino i pop glazbi, egzotičnim plesnim ritmovima i prema fitness vježbanju. Ovi raznovrsni plesni stilovi zabavni su i primamljivi svima koji vole plesati. Nije potrebno da znati plesati, niti je nužno imati iskustvo u vježbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje. Kao i kod drugih aerobnih vježbi, Latino Show Dance program pokreće velike grupe mišića u tijelu. To rezultira povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kisika u tijelu. Pored toga što je je dobar za srce ovaj tip plesa može pomoći u oblikovanju mišića i u sagorijevanju čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju i ljubav prema glazbi i plesu – sve ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj ples sa sobom nosi.11.8.-18.8. Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kad svet stoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različite kretnje iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni dio rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktički prisutna u svim religijama svijeta. Od nje su zavisili ciklusi ljetnih vremena koji su imali utjecaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živjela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tijela kojim možemo izraziti mnogo više nego bi to mogli kazati riječima. Djelić tih osjećaja i govora tijela osjetit ćemo na radionici gdje ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.comples trad18.8.-25.8. Internazionalni narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)

Želja za feštom oduvijek je bila prisutna u ljudskom rodu, prateći tako raznorazne kulture, a njeni se dokazi postojanja mogu pronaći u religijskim i folklornim običajima diljem svijeta.Narodni plesovi nam donose zaigranost, vedrinu i zabavu, dakle sve ono što osjećamo kada smo u stvarnom dodiru sa nama samima, a uz to se harmoniziramo i sa svim ostalim učesnicima.Plesni su pokreti osim toga i jezik tijela, kojeg svi možemo razumjeti na svakom meridijanu i to bez prevođenja, jer osjećaj iskazane emocije nema potrebu za dodatnim posredovanjem.Jedno od kvaliteta plesa jest i slavljenje nečega, pa bi mi željeli da sa našim krugovima i ritualnim šetnjama,  izvedenim u toku večeri, predstavimo sve ljude ovog svijeta, kako se zajedno drže za ruke, te koji uspjevaju tako zajedno živjeti i stvoriti nešto bolje.25.8.-1.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju te što više plešete, osjećat ćete se bolje.Uz to što iznimno dobro djeluje na naše fizičko zdravlje, salsa djeluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Glazba salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potječu s Kube, točnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmiješan s drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU?
Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu. U isto vrijeme sagorijeva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam, podiže kondiciju, potiče se društveni kontakt podiže samopouzdanje.