Plesovi 2018

 Večernji plesovi


“Ples ima ne samo kreativnu i ljekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integrira naše unutrašnje rastavljene dijelove duše – osobine, talente i osobnosti u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svjetovima oko sebe.” Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
15.6.-29.6.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
29.6.-6.7.TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)
13.7.-20.7.TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)
20.7.-27.7.Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)
27.7.-3.8.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
27.7.-3.8.Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
3.8.-17.8.Latino Show Dance – Svetislav Vasilić (Srbija)
10.8.-17.8.Trbušni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)
17.8.-24.8.Veseli narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)
24.8.-31.8.Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)
31.8.-7.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:

DSC01869 (2)

DSC01965 (2)

15.6.-29.6. i  27.7. – 3.8. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitness program je jedinstvena kombinacija plesa i vježbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i učitelj plesa. Zumba  je proizvod njegove strasti za latino i pop glazbom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnessom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni sati trebaju biti zabavni i primamljivi svima, a ne samo vježbačima s dobrom kondicijom. Također, i oni koji znaju i oni koji ne znaju plesati lako i bez muke savladaju sat Zumbe jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno znati plesati, niti je neophodno da imate iskustvo u vježbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vježbi, Zumba pokreće velike grupe mišića u tijelu. To rezultira povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kisika u tijelu. Pored toga što je je dobar za srce, ovaj tip vježbanja može pomoći u oblikovanju vaših mišića i sagorijevanju čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema glazbi i plesu – ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – sa plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvara svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, poučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smjeru plesa … Ona živi, diše i ljubi ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike njezinog poučavanja.
adc-plesnicenter.si_MG_3937 (2)_15 (2)20.7.-27.7. Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)

Orijentalni plesovi i fuzije su unikatna plesna forma koja omogućuje nove načine vježbanja , postizanja bolje forme i tjelesne kondicije,ali ponajviše je to šansa za istraživanje našeg emocionalnog i senzualnog dijela,te iscjeljivanje krutosti tijela i uma nastalih modernim načinom života.
Plešemo i istražujemo osnovne kretnje i kombinacije uz čarobne i zavodljive melodije i ritmove iz najrazličitijih zemalja Azije,Bliskog istoka i Balkana.Marijana Pajić uči glazbu od ranog djetinjstva ,a zadnjih 10 godina nalazi izričaj glazbe u pokretu, kroz praksu 5 ritmova, i orijentalni ples u plesnom studiu Nefertiti gdje je jedna od voditeljica. Dagmara12dagmara-01Dagmara1127.7.-3.8. Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

Čakra ples je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) cijelog energetskog sustava.

Tijekom jednosatne plesne radionice koja se organizira svaki dan, doživjet ćete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima.

Dagmara Gmitrzak: trenerica osobnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autorica knjiga. Dagmara je završila trogodišnji tečaj Muzičke terapije i psihodrame.29.6.-6.7. i 13.7.-20.7. TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)

TEJ DANCE je inovativna metoda koja kombinira prirodni, spontani ples s plesnim znanjem različitih društvenih plesova. Ona nadilazi najčešću praksu plesne nastave, gdje je plesno učenje prije svega učenje koraka i poredanih pokreta koji su strani osobi koja nije profesionalno uključena u ples.

Metoda dokazuje da je uvjerenje da je zapadni čovjek manje “plijesan” nego, na primjer, afrički ili južnoamerički čovjek, nije istina. Metodu također karakterizira jednostavnost i učinkovitost. Ples je uvijek bio moćno sredstvo fizičke i psihološke obnove, komunikacije i duhovnog istraživanja. TEJ DANCE okuplja sve vrline plesa: društveni, estetski, rekreativni, regenerativni, sportski, komunikacijski, duhovni … TEJ DANCE je plesna lekcija bez prisile i koraka. Jamčimo uspjeh!

Tej Dance svetislav3.8.-17.8. Latino Show Dance – Svetislav Vasilić (Srbija)

Latino Show Dance program je jedinstvena kombinacija plesa i vježbanja. Nastao je kao plod velike ljubavi i strasti prema latino i pop glazbi, egzotičnim plesnim ritmovima i prema fitness vježbanju. Ovi raznovrsni plesni stilovi zabavni su i primamljivi svima koji vole plesati. Nije potrebno da znati plesati, niti je nužno imati iskustvo u vježbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje. Kao i kod drugih aerobnih vježbi, Latino Show Dance program pokreće velike grupe mišića u tijelu. To rezultira povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kisika u tijelu. Pored toga što je je dobar za srce ovaj tip plesa može pomoći u oblikovanju mišića i u sagorijevanju čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju i ljubav prema glazbi i plesu – sve ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj ples sa sobom nosi.10.8.-17.8. Trbušni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kad svet stoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različite kretnje iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni dio rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktički prisutna u svim religijama svijeta. Od nje su zavisili ciklusi ljetnih vremena koji su imali utjecaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živjela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tijela kojim možemo izraziti mnogo više nego bi to mogli kazati riječima. Djelić tih osjećaja i govora tijela osjetit ćemo na radionici gdje ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.comples trad17.8.-24.8. Internazionalni narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)

Želja za feštom oduvijek je bila prisutna u ljudskom rodu, prateći tako raznorazne kulture, a njeni se dokazi postojanja mogu pronaći u religijskim i folklornim običajima diljem svijeta.Narodni plesovi nam donose zaigranost, vedrinu i zabavu, dakle sve ono što osjećamo kada smo u stvarnom dodiru sa nama samima, a uz to se harmoniziramo i sa svim ostalim učesnicima.Plesni su pokreti osim toga i jezik tijela, kojeg svi možemo razumjeti na svakom meridijanu i to bez prevođenja, jer osjećaj iskazane emocije nema potrebu za dodatnim posredovanjem.Jedno od kvaliteta plesa jest i slavljenje nečega, pa bi mi željeli da sa našim krugovima i ritualnim šetnjama,  izvedenim u toku večeri, predstavimo sve ljude ovog svijeta, kako se zajedno drže za ruke, te koji uspjevaju tako zajedno živjeti i stvoriti nešto bolje.31.8.-7.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju te što više plešete, osjećat ćete se bolje.Uz to što iznimno dobro djeluje na naše fizičko zdravlje, salsa djeluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Glazba salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potječu s Kube, točnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmiješan s drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU?
Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu. U isto vrijeme sagorijeva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam, podiže kondiciju, potiče se društveni kontakt podiže samopouzdanje.