Plesovi 2019

 Večernji plesovi 2019


“Ples ima ne samo kreativnu i ljekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integrira naše unutrašnje rastavljene dijelove duše – osobine, talente i osobnosti u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svjetovima oko sebe.” Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
14.6.-5.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
5.7.-19.7.TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)
19.7.-2.8.Ekstatični svjesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)
26.7.-2.8.Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
2.8.-16.8.Salsa i bachata – Peđa Petković (Srbija)
2.8.-9.8.Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)
16.8.-23.8.Veseli narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)
23.8.-30.8.Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)
30.8.-6.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:

 

14.6.-5.7. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitness program je jedinstvena kombinacija plesa i vježbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i učitelj plesa. Zumba  je proizvod njegove strasti za latino i pop glazbom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnessom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni sati trebaju biti zabavni i primamljivi svima, a ne samo vježbačima s dobrom kondicijom. Također, i oni koji znaju i oni koji ne znaju plesati lako i bez muke savladaju sat Zumbe jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno znati plesati, niti je neophodno da imate iskustvo u vježbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vježbi, Zumba pokreće velike grupe mišića u tijelu. To rezultira povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kisika u tijelu. Pored toga što je je dobar za srce, ovaj tip vježbanja može pomoći u oblikovanju vaših mišića i sagorijevanju čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema glazbi i plesu – ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – sa plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvara svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, poučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smjeru plesa … Ona živi, diše i ljubi ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike njezinog poučavanja.
adc-plesnicenter.si5.7.-19.7. TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)

TEJ DANCE je inovativna metoda koja kombinira prirodni, spontani ples s plesnim znanjem različitih društvenih plesova. Ona nadilazi najčešću praksu plesne nastave, gdje je plesno učenje prije svega učenje koraka i poredanih pokreta koji su strani osobi koja nije profesionalno uključena u ples.

Metoda dokazuje da je uvjerenje da je zapadni čovjek manje “plijesan” nego, na primjer, afrički ili južnoamerički čovjek, nije istina. Metodu također karakterizira jednostavnost i učinkovitost. Ples je uvijek bio moćno sredstvo fizičke i psihološke obnove, komunikacije i duhovnog istraživanja. TEJ DANCE okuplja sve vrline plesa: društveni, estetski, rekreativni, regenerativni, sportski, komunikacijski, duhovni … TEJ DANCE je plesna lekcija bez prisile i koraka. Jamčimo uspjeh!

Tej Dance19.7.-2.8. Ekstatični svjesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)

Ekstatični svjesni ples je slobodni stil plesa Gabrielle Roth – vođene plesne prakse, Trandance i meditacija u pokretu. To je spontani, autentični, izražajni, meditativni ples koji nas vodi od “glave” do tijela i osjećaja u kojima otkrivamo našu urođenu mudrost tijela.
Plesamo bez koreografije, kako naše tijelo želi, bez suda, sami ili s drugima. Prešli smo granice navika, uobičajene svakodnevne pokrete i istražujemo naš jedinstveni unutarnji ples uz uzbudljivu glazbu različitih žanrova i uz malo vodstva voditelja.  26.7.-2.8.Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

Čakra ples je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) cijelog energetskog sustava.

Tijekom jednosatne plesne radionice koja se organizira svaki dan, doživjet ćete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima.

Dagmara Gmitrzak: trenerica osobnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autorica knjiga. Dagmara je završila trogodišnji tečaj Muzičke terapije i psihodrame.2.8.-9.8. Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kad svet stoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različite kretnje iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni dio rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktički prisutna u svim religijama svijeta. Od nje su zavisili ciklusi ljetnih vremena koji su imali utjecaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živjela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tijela kojim možemo izraziti mnogo više nego bi to mogli kazati riječima. Djelić tih osjećaja i govora tijela osjetit ćemo na radionici gdje ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.com2.8.-16.8. Salsa i bachata – Peđa Petković (Srbija)

Salsa – energičan i vatren ples, svojom je vedrinom i spontanošću uspio zavesti i osvojiti cijeli svijet.
Nastala je šezdesetih godina 20. stoljeća u Americi. Svirali su je i plesali na ulicama Njujorka kubanski emigranti.
Naziv plesa dolazi od španjolske riječi “salsa” što znači pikantni umak. Na salsu, između ostalih, najveći utjecaj imali su kubanski plesovi Son i Rumba.
Stoga predstavlja spoj tradicionalnih kubanskih plesova i modernih latinskih ritmova. Salsa je ulični ples, bez strogih pravila tehnike i stila, i kao takva lako će vas osvojiti. Svatko može plesati, bez obzira na dob ili fizičku predispoziciju.
Samo se trebate opustiti i prepustiti čaroliji ovog prekrasnog karipskog plesa.
Uz salsu igraju se i Son i Rumba, Ča ča ča, Reggeaton, i još mnogo plesova, kroz koje će vas uputiti vaš instruktor iz Srbije Predrag Petković.

 16.8.-23.8. Veseli narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)

Želja za feštom oduvijek je bila prisutna u ljudskom rodu, prateći tako raznorazne kulture, a njeni se dokazi postojanja mogu pronaći u religijskim i folklornim običajima diljem svijeta.Narodni plesovi nam donose zaigranost, vedrinu i zabavu, dakle sve ono što osjećamo kada smo u stvarnom dodiru sa nama samima, a uz to se harmoniziramo i sa svim ostalim učesnicima.Plesni su pokreti osim toga i jezik tijela, kojeg svi možemo razumjeti na svakom meridijanu i to bez prevođenja, jer osjećaj iskazane emocije nema potrebu za dodatnim posredovanjem.Jedno od kvaliteta plesa jest i slavljenje nečega, pa bi mi željeli da sa našim krugovima i ritualnim šetnjama,  izvedenim u toku večeri, predstavimo sve ljude ovog svijeta, kako se zajedno drže za ruke, te koji uspjevaju tako zajedno živjeti i stvoriti nešto bolje.  23.8.-30.8.  Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)

Sara Sponchiado, učiteljica klavira, glazbe u osnovnoj školi, narodnih plesova i joge za djecu.
Svrha međunarodnih narodnih plesova je u tome da se skupa u plesu veselimo, upoznamo, zabavljamo, izrazimo preko vlastitog tijela i podijelimo osjećaje s drugima.
Navečer je za zagrijavanje predviđena joga za rastezanje uz glazbu, nakon toga slijedi učenje i plesanje folklornih plesova, a završavamo sa svetim plesom uz ritmove koji proizlaze iz različitih zemalja.30.8.-6.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju te što više plešete, osjećat ćete se bolje.Uz to što iznimno dobro djeluje na naše fizičko zdravlje, salsa djeluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Glazba salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potječu s Kube, točnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmiješan s drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU?
Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu. U isto vrijeme sagorijeva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam, podiže kondiciju, potiče se društveni kontakt podiže samopouzdanje.