Plesovi 2020

 Večernji plesovi 2020


“Ples ima ne samo kreativnu i ljekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integrira naše unutrašnje rastavljene dijelove duše – osobine, talente i osobnosti u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svjetovima oko sebe.” Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
12.6.-3.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
3.7.-17.7.TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)
17.7.-31.7.Ekstatični svjesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)
24.7.-31.7.Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
31.7.-14.8.Salsa – Panchito (Peru)
31.7.-7.8.Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)
14.8.-28.8.Salsa – Panchito (Peru)
28.8.-4.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:

 

12.6.-3.7. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitness program je jedinstvena kombinacija plesa i vježbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i učitelj plesa. Zumba  je proizvod njegove strasti za latino i pop glazbom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnessom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni sati trebaju biti zabavni i primamljivi svima, a ne samo vježbačima s dobrom kondicijom. Također, i oni koji znaju i oni koji ne znaju plesati lako i bez muke savladaju sat Zumbe jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno znati plesati, niti je neophodno da imate iskustvo u vježbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vježbi, Zumba pokreće velike grupe mišića u tijelu. To rezultira povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kisika u tijelu. Pored toga što je je dobar za srce, ovaj tip vježbanja može pomoći u oblikovanju vaših mišića i sagorijevanju čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema glazbi i plesu – ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – sa plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvara svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, poučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smjeru plesa … Ona živi, diše i ljubi ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike njezinog poučavanja.
adc-plesnicenter.si3.7.-17.7. TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)

TEJ DANCE je inovativna metoda koja kombinira prirodni, spontani ples s plesnim znanjem različitih društvenih plesova. Ona nadilazi najčešću praksu plesne nastave, gdje je plesno učenje prije svega učenje koraka i poredanih pokreta koji su strani osobi koja nije profesionalno uključena u ples.

Metoda dokazuje da je uvjerenje da je zapadni čovjek manje “plijesan” nego, na primjer, afrički ili južnoamerički čovjek, nije istina. Metodu također karakterizira jednostavnost i učinkovitost. Ples je uvijek bio moćno sredstvo fizičke i psihološke obnove, komunikacije i duhovnog istraživanja. TEJ DANCE okuplja sve vrline plesa: društveni, estetski, rekreativni, regenerativni, sportski, komunikacijski, duhovni … TEJ DANCE je plesna lekcija bez prisile i koraka. Jamčimo uspjeh!

Tej Dance

Tej Dance programi Video

Facebook17.7.-31.7. Ekstatični svjesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)

Svjesni kreativni ples je spontani, izražajni, meditativni ples koji nas vodi iz “glave” u osjećaj sebe i ekstazu bivanja u tijelu u sadašnjem trenutku.
Plešemo bez koreografije, vođeni doživljajem glazbe, trenutkom i interakcijom s okolinom, kako naše tijelo želi, bez prosuđivanja, sami ili sa drugima. Prelazimo granice uobičajenih, svakodnevnih pokreta i istražujemo naš jedinstveni unutrašnji ples uz uzbudljivu glazbu raznih žanrova i s malo navođenja voditeljice.
Marijana pleše meditativne prakse i orijentalni ples dugi niz godina, a trenutno se školuje za certificiranu učiteljicu Biodanze u Sloveniji.


  24.7.-31.7. Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

Čakra ples je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) cijelog energetskog sustava.

Tijekom jednosatne plesne radionice koja se organizira svaki dan, doživjet ćete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima.

Dagmara Gmitrzak: trenerica osobnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autorica knjiga. Dagmara je završila trogodišnji tečaj Muzičke terapije i psihodrame.31.7.-7.8. Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kad svet stoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različite kretnje iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni dio rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktički prisutna u svim religijama svijeta. Od nje su zavisili ciklusi ljetnih vremena koji su imali utjecaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živjela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tijela kojim možemo izraziti mnogo više nego bi to mogli kazati riječima. Djelić tih osjećaja i govora tijela osjetit ćemo na radionici gdje ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.com31.7.-21.8. Salsa – Panchito (Peru)

Panchito nam je poznat kao plesač, etno glazbenik i svjetski putnik. Rođen je u Peruu. Često se vraća u Peru gdje se povezuje sa svojim inkinim korijenima. Panchito ima prirodan talent za ples kojeg poučava na jednostavan i zabavan način. Naučiti ćemo salsu, bachatu, merengue i ostale latinoameričke ritmove. Ples nas oslobađa od divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad gušimo. Salsa je ples sa stilom i elegancijom, a ujedno je puna divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad potisnemo! Zaplešimo dakle i oslobodimo energiju u sebi.
Salsa je dobila ime od španjolske riječi “salsa”, koja znači “umak”. To simboličko znači da je ovaj ples spoj različitih utjecaja. Salsa je izvorno kubanski ples s afričko-kubanskim ritmovima i utjecajem rumbe. Pleše se uz glazbu bogatu ritmom.

   21.8.-28.8.  Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)

Sara Sponchiado, učiteljica klavira, glazbe u osnovnoj školi, narodnih plesova i joge za djecu.
Svrha međunarodnih narodnih plesova je u tome da se skupa u plesu veselimo, upoznamo, zabavljamo, izrazimo preko vlastitog tijela i podijelimo osjećaje s drugima.
Navečer je za zagrijavanje predviđena joga za rastezanje uz glazbu, nakon toga slijedi učenje i plesanje folklornih plesova, a završavamo sa svetim plesom uz ritmove koji proizlaze iz različitih zemalja.28.8.-4.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju te što više plešete, osjećat ćete se bolje.Uz to što iznimno dobro djeluje na naše fizičko zdravlje, salsa djeluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Glazba salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potječu s Kube, točnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmiješan s drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU?
Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu. U isto vrijeme sagorijeva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam, podiže kondiciju, potiče se društveni kontakt podiže samopouzdanje.