Jutarnje vježbe

Jutarnji program

Joga – svako jutro osim petka od 7:00 – 8:00

Lagane vježbe rastezanja i asane (joga položaji) mobiliziraju kralježnicu i zglobove, potiču slobodan protok energije, poboljšavaju našu sposobnost koncentracije i osjećaj ravnoteže. Čine nas pokretljivima i daju nam osjećaj lakoće s kojim krećemo u dan s puno energije i, istovremeno, s unutrašnjim mirom.
Pranayama (vježbe disanja) i jednostavne tehnike opuštanja upotpunjuju sat joge i potpomažu u regeneraciji cijelog našeg sustava.
Jutarnja prana – šetnje po maslinicima , plićacima, plivanje – svaki dan od 5:00 sati – idealan način početka novog dana sa izlaskom sunca.

Svako jutro, desetak minuta prije svitanja, započinju aktivnosti prikupljanja prane šume, svjetla izlazećeg sunca, uzemljenja iz morskog plićaka, inhaliranje mora i plivanja u smjeru Sunca. Hira Ratan Manek, sunčani yogin, prenio nam je tehniku za održavanje i postizanje dobrog zdravlja i mirnog uma – “Sun Gazing”, gledanje u sunce u periodu poslije izlaska i prije zalaska Sunca koja će također biti uključena.
Jutarnja šetnja, s navedenim aktivnostima, traje oko 45 minuta.


Trčanje i jutarnje kupanje Subota, nedjelja i četvrtak u 5 h 30 min, utorak 21 h 30 min, i po dogovoru … – Goran Stanojević (Hrvatska)

Otok Pašman, mjesto gdje se održava već legendarna trail utrka Škraping, obiluje prekrasnim stazama za trčanje. Uz klasičnu asfaltnu podlogu pored obale mora postoji velik broj staza u prirodi koje vode na neka od mjesta s najljepšim vidicima na otoku i tamo se može dočekati izlazak sunca. Nakon jutarnjeg trčanja odlično je osvježiti se u moru na nekoj od obližnjih plaža te nastaviti dan odlaskom na vježbanje joge, do ina, tai chia … Utorak je rezerviran za noćni trening, za poseban doživljaj trčanja pod zvijezdama.

Četvrtkom je u planu malo dulji trail run gdje se trči do Velikog Bokolja, najvišeg vrha na otoku, a oni ambiciozniji mogu otići i do Malog Bokolja, vrha Oštro ili čak do Ždrelca.

Harmony staze za trčanje na Pašmanu:

Harmony plivanje:


Gimnastika samostalnog vježbanja sastavljena od strane Međunarodnog instituta za preventivnu medicinu iz Tokia – Uroš Vukša (Srbija) –  Svakog jutra od 06:15h (osim petka i od 30. 06. do 07.07.)

ZA SVAKI DAN I ISPUNJEN ŽIVOT

Uživat ćemo u umjetnosti koja se temelji na iskustvu tradicionalne orijentalne medicine. Svakog dana od 06 i 15 h naše druženje započet ćemo vježbama čiji je glavni cilj upoznavanje i njegovanje vlastitog tijela i duha. Primijent ćemo program vježbi koji je jednostavan, siguran, efikasan i u skladu s funkcijom i konstrukcijom našeg  tijela, čijim pristupom ćemo ostvariti iznimne rezultate u prevenciji i ispravljanju položaja zdjelične regije, zglobova kukova, pravilno postavljanje  stupa kralježnice čime istovremeno dolazi do rasterećenja mekih tkiva. Sva razgibavanja radit ćemo s potpunim poštivanjem granica našeg fizičkog maksimuma, tj. priodne istezljivosti tijela. Na zabavan i jednostavan način pravilno ćemo održavati i oblikovati naša tijela.


Magični pokreti – Saša Radomirović (Srbija) – Svako jutro osim petka od 7:00 – 8:00

Antropolog Carlos Castaneda je u svojim knjigama opisao osobno iskustvo, dok je sakupljao znanja i ovladavao praksama Tolteka. Za znanje Tolteka, koje opisuje Castaneda u svojim knjigama, smatra se da je staro više tisućljeća, a koja su nastala na području današnjeg Meksika i na jugu SAD-a, a porijeklo tog naroda nama je nepoznato.

Castaneda kroz knjigu: „Magični pokreti“ objavljuje u javnosti dio svog naučavanja, kojeg je stjecao kao učenik kod Don Juan Mateusa. U knjizi je predstavljeno nekoliko osnovnih serija pokreta. Don Juan je bio predstavnik tradicije „Tolteka“, koji su sami sebe nazivali „ljudima od znanja“, čuvarima tradicionalne vještine. Višetisućljetno znanje je zasnivano na jednostavnoj činjenici, koju počinjemo biti svjesni u današnje vrijeme:

Ono što mi, danas, doživljavamo kao svijet čvrste materije je dio Svemira, koji je, prije svega, svijet energije, fluida.

Svijet u kojem živimo ni u jednom slučaju nije iluzija, već je samo jedna od mogućnosti da se energija manifestira.

Tolteci su shvatili da možemo funkcionirati na dva načina:

  • Kao materijalna bića, osobe kojima upravlja razum i,
  • Kao energetske jedinice, povezane s energijom koja čini svemir

Njihovi napori su bili fokusirani na pronalaženju tehnika kojima se osoba osposobljavala za uporabu na oba načina, koji su nam sasvim prirodni, po svojoj volji.

Magični pokreti su najsličniji pokretima tai-chija i izvođenju katama, iako su ti pokreti napravljeni s namjerama usavršavanja borilačke vještine i samim tim su sklapani s tom namjerom. Magični pokreti nisu povezani s borilačkim vještinama, već su nastali s namjerom redistribucije energije u organizmu, kao i sa namjerom stjecanja sposobnosti za proširenje percepcije. Jednostavni pokreti mogu izazvati osjećaj i raspoloženje ovakve vrste, a i vremenom mogu dovesti do transformacije našeg fizičkog tijela.

Kao kod mnogih sustava, tako, i Tolteci opisuju energetski dio tijela kao jajoliku formu, veću od fizičkog tijela i dodijelili su joj ime „svjetleće jaje“. Prvi dio koji je bitan je vanjski dio svjetlećeg jajeta nazvan kora.

Smatraju također da je energija koju čovjek ima pri rođenju definitivna, ta se energija ne može uvećati ni umanjiti i da je „svjetleće jaje“ jedna zaključana cijelina. Opadanjem ljudskih životnih sposobnosti dolazi do odlaženja energije iz energetskih centara, koji se nalaze u tijelu, prema periferiji svjetlećeg jajeta i tamo se talože u obliku kore koja vremenom postaje sve deblja i deblja. Takva energija nam nije od koristi, jer nije na adekvatnom mjestu!

Tolteci, također objašnjavaju energetske centre kao vrtloge i govore da se njihovim praženjenjem usporava i rotacija.

Prilikom izvođenja magičnih pokreta, rukama i nogama, vršimo pritisak na koru, tj. na nagomilanu energiju, omekšavamo je i razbijamo, a zatim je pokretima i disanjem vraćamo do energetskih centara, do fizičkog tijela.

Našom jasnom namjerom i sviješću o tome da prikupimo i vraćamo rasutu energiju je također važna prilikom izvođenja magičnih pokreta. Osjećaj namere se postepeno razvija tokom procesa učenja pokreta. Tako mi postižemo da naše tijelo ima potrebnu energiju za funkcioniranje, koja se nalazi baš tamo gde je potrebna. Tako nam daje spomenut osjećaj snage, kao trenutni učinak nekog energetskog pića. Radionice obuhvaćaju učenje 4 osnovne serije: serija pripreme, Westwood, muška i ženska serija, a mi ćemo u jutarnjim satima raditi na „seriji pripreme“. Sve ove serije su opisane u knjizi Carlosa Castanede: „Magični pokreti“. Glavnu ulogu u savladavanju ovih pokreta nema naš racionalni dio, već naš energetski dio fizičkog tijela. Tako da je u grupi lakše savladati i zapamtiti pokrete sljedeći one koji ih izvode.  Prije rada na ovim pokretima bit će i kratak informativni dio, kako bi kroz razumijevanje lakše usvojili i razumjeli važnost prakticiranja ovih magičnih pokreta.

Ovo su neki od pokreta, kako bi mogli steći osjećaj o kakvoj vrsti pokreta je riječ: