Čakre i zvuk

Što su čakre? 

Čakre su energetska središta koja rukovode istančanim, psihosomatskim vidovima našeg unutarnjeg bića. Ova riječ na sanskrtu znači kotač ili disk i kad je čakra aktivna okreće se u smjeru kazaljke na satu. Otvara se poput cvijeta iz kojeg se izlijeva energija uspostavljajući našu unutarnju ravnotežu, ozdravljujući nas i vraćajući nas u kondiciju. Sedam od svih čakri u ljudskom tijelu smatraju se glavnima. 

Čakre se prvi puta spominju u Vedama, drevnim hinduskim tekstovima spoznaje.

 Glavne čakre su središta u kojima kruži energija, a u promjeru uglavnom imaju od sedam do deset centimetara. One nadziru i daju snagu vitalnim organima vidljivog fizičkog tijela, te djeluju poput elektrana koje ih opskrbljuju životnom energijom. Kad je elektrana u kvaru, vitalni organi se razboljevaju, jer im nedostaje dovoljno životne energije za normalno funkcioniranje.

Čakre i zvuk
Prema hinduskom vjerovanju sve u svemiru sačinjeno je od zvuka. Svaka čakra ima nešto što nazivamo «temeljni zvuk». Ovi temeljni zvukovi simbolički predstavljaju energetske obrasce svake čakre i sadrže njenu bit. Temeljni zvukovi nazivaju se i bija mantrama. Ako čovjek pravilno izvodi ove mantre tada rezonira u skladu s određenom čakrom. Ono što mnogi ne znaju je da na određenu čakru djeluje određeni ton, tako svaka čakra ima svoj ton. Svaki planetarni gong također posjeduje svoj osnovni ton i na taj naćin gong utjeće na čakre. Vibracijom gonga nadražujemo te energetske cvijetove i oni se počinju otvarati dopuštajući da vibracija gonga pročisti energetske blokade (stres,traume,rane…). Time se oba, i fizičko i energetsko tijelo, iscijeljuju i dolazi dolazi do uravnoteženja oba tijela i unutarnjeg mira.

U našem tijelu se nalazi sedam osnovnih čakri (rasporađeno po dijelovima tijela):

7. Sahasrara čakra (Krunska čakra)
Smještena je u području limbičkog sustava i predstavlja sjedinjenje svih čakri i svih vidova božanskog u nama. Sahasrara je sudbina, sveto mjesto ispunjeno tišinom i blaženstvom duha.

6. Agnya čakra (Treće oko)
Smještena je na sredini čela, u optičkoj kijazmi gdje se sijeku kanali ovog istančanog sustava. Agnya je ravan i uzak put koji vodi do kraljevstva raja, opraštanja, te stanja svijesti osobođenog misli.

5. Vishuddhi čakra (Grlena čakra)
Smještena je u vratu i grlu i središte je svih oblika komunikacije među ljudima. S fizičkog stanovišta kontrolira cervikalni pleksus. Rukovodi s pet osjetila i omogućuje nam da postignemo stanje osvještene percepcije.

4. Anahat čakra (Srčana čakra)
Smještena je iza prsne kosti gdje se stvaraju antitijela kojima se naše tijelo štiti. Ova čakra daje nam osjećaj sigurnosti.

3. Nabhi čakra (Solarni pleksus)
Ovo je središte naše pažnje i prenosi osjećaj materijalnog blagostanja i unutarnjeg mira. Kada se osobe prvi put upoznavaju, također se upoznavaju preko solarnog pleksusa.

2. Swadhistana čakra (Spolna čakra)
Smještena je oko Nabhi čakre čije djelovanje podržava, te stvara područje velike praznine. Simbolizira kreativnost u nama. Kad se diže Kundalini (energija koja se kreće poput zmije po kralježnici) ulazi u Nabhi čakru, spušta se do Swadhistan čakre i zatim ponovno ide prema gore do Nabhi čakre. Trbušna aorta.

1. Mooladhara čakra (Korjenska čakra)
«Moola» znači korijen, a «adhara» podrška. Ova čakra pruža podršku i zaštitu korjenu Mooladhara čakre, Kundaliniju i cijelom osjetljivom sustavu. To je baza lijevog kanala. Nadzire područje oko dna zdjelice i daje nam osobinu nevinosti i mudrosti.

Uz to postoji sedam jedva vidljivih čakri ispod kralježnice. One su sjedišta instinktivne svijesti, porijeklo su ljubomore, mržnje, zavisti, krivnje, tuge itd., te čine niži ili pakleni svijet zvan Naraka ili Patala.

 

 

 

 

 

Postoji, dakle, sveukupno 14 osnovnih čakri;

1) atala čakra (kukovi): strah i požuda;

2) vitala čakra (bedra): veliki bijes;

3) sutala čakra (koljena): ljubomora;

4) talatala čakra (listovi): trajna menatalna zbunjenost;

5) rasatala čakra (gležnjevi): sebičnost;

6) mahatala čakra (stopala): odsustvo svijesti;

7) patala čakra (smještena na tabanima): ubojstvo i zloća.

Čakre: Odnos između energetskog i fizičkog tijela 

Energetsko tijelo i vidljivo fizičko tijelo tako su usko povezani da ono što djeluje na jedno, ujedno djeluje i na drugo i obrnuto. Ako je, na primjer, bioplazmičko grlo oslabljeno, to se može pokazati na vidljivom fizičkom tijelu kao kašalj, prehlada, upala grla, upala krajnika ili neki drugi problem s grlom. Ukoliko se netko slučajno poreže, dolazi do paralelnog istjecanja prane u području gdje je došlo do krvarenja. Na početku, ozlijeđeno mjesto postaje privremeno svjetlije radi otjecanja prane, ali će neizbježno postati sivkasto radi njena pomanjkanja. Ako je bilo koji dio tijela oslabljen uslijed previše ili premalo prane, vidljivo fizičko tijelo slabije će funkcionirati ili će postati sklono infekcijama. Oslabljeni solarni pleksus i jetra, na primjer, mogu se manifestirati kao žutica ili hepatitits. Iz navedenih primjera prilično je jasno kako energetsko i vidljivo fizičko tijelo utječu jedno na drugo. Procesom iscjeljivanja energetskog tijela dolazi do ozdravljenja vidljivog fizičkog tijela. To nazivamo zakonom podudarnosti. Redovitim čišćenjem i primanjem energije prane s vremenom će se popraviti i otkloniti kratkovidnost. Problem proširenog srca može se olakšati tijekom jedne ili dvije terapije jednostavnim otklanjanjem zastoja protoka prane u srcu, ramenu i gornjem dijelu lijeve ruke. Za potpuno izliječenje bilo bi potrebno najmanje nekoliko mjeseci. Glavobolje se mogu izliječiti otklanjanjem zastoja i energiziranjem glave.

Energija vašeg tijela neće se moći uravnotežiti i slobodno teći ako nemate emotivnu ravnotežu, dobre odnose s okolinom i samim sobom, te ako niste dobra fizičkog zdravlja.

Gotovo nitko nije savršeno uravnotežen. Kad bi to bilo moguće, mogli bismo se dići od mrtvih, svoje tijelo transformirati u kozmičku molekularnu strukturu i komunicirati s bogovima kao sebi ravnima.