Tonči Gulišija – Aštanga joga ritrit

tonci harmony slikaTonči Gulišija – Aštanga joga ritrit

Na ovom ritritu ićićemo duboko u znanje i praksu Ashtanga joge. Vežbaćemo tradicionalnu Ashtangu s velikom preciznošću poravnanja tela, pranayame s bandhama i kumbhakama (zadržavanjem daha) i meditaciju na treće oko. Ovaj sistem intenzivno budi uspavanu energiju, probija centralni energetski kanal (shushumna nadi) i integriše energiju ravnomerno u kičmenom stubu.

Dok energija oscilira između ide i pingale (leve i desne nozdrve), um boravi u ekstremima. Čovek doživljava podeljenost, odvojenost, strah… Kada energija barem na kratko poteče kroz shushumna nadi, događa se joga, osećaj jedinstva. Ego identitet, um rastapaju se u većem prostoru Bitka. Mali um se rastopio u Velikom umu.

Praktikant ima iskustvo guste tišine koja se nalazi iza mentalne aktivnosti. Potrebna je duga praksa da um potpuno uroni u Bitak i da se rastopi. Put je dug i iziskuje predanost, istrajnost i veliki lični napor u inteligentnom smeru. Brzina na „putu“ najviše zavisi od čežnje praktikanta za slobodom.

Što se tiče Ashtanga joge, to je intenzivan, dinamičan jogijski sistem koji kombinuje dah i pokret. Usklađenost daha i pokreta zove se vinjasa. Vinjase zagrevaju krv, čine je mekšom, pospešuju cirkulaciju i dolazi do znojenja. Kroz znoj se oslobađaju otrovi. Vinjase pročišćavaju centralni energetski kanal, stvaraju optimalno energetsko polje oko tela i daju iskustvo čovekovog punog potencijala. Osim daha, kao centralne figure Ashtange, važan deo su bandhe i drishtiji. Bandhe su energetske brave i postoje 4 glavne bandhe. U praksi Ashtangekoriste se prve dve bandhe, mula bandha i uddiyana bandha, koje pokreću energiju i guraju je duboko u shushumnu. Drishtiji su tačke fokusa koje drže um usmerenim i centriranim. Dah, bandhe i drishtiji su unutrašnji aspekt ove prakse dok je spoljašnji aspekt fizičko telo. Postoje prirodne inteligencije poravnanja tela, odnosno znanje o tome kako mudro postavljati telo u položaje i vinjase tako da se pospešuje isceljenje tela i koncentrisanje energije u centralnom kanalu.

Drugi deo sistema su pranayame, tehnike disanja. Ove vrste pranayame s bandhama (koristimo sve 4 glavne bandhe) i kumbhakama opet snažno pokreću energiju i integrišu je duboko u centralnom kanalu.

Na kraju je meditacija na treće oko. S prve dve prakse energija je duboko pokrenuta i stabilizovana, kanal je dosta otvoren i telo spremno za sedenje u meditaciji. Lagani osećaj na trećem oku pozove već probuđenu silu i jednostavno se događa stanje ne-uma.

Ritritu mogu prisustvovati svi bez obzira na prethodno iskustvo. Biće pokazane modifikacije za sve koji ne mogu izvoditi pune položaje. Pranayame se izvode u skladu s mogućnostima praktikanta.

Poslednji dan za prijavu na radionicu je u nedelju 12.8.

Video: ASHTANGA YOGA – THE FIRE OF FREEDOM


tonci-01Tonči Gulišija bavi se jogom 20 godina, a podučava 15 godina. Znanje je usvajao od Gurua i starijih iskusnijih Učitelja. Proveo je godinu dana u Indiji uranjajući duboko u praksu joge. Pre 6 godina otvorio je Školu Ashtanga yoge u Splitu gde podučava Ashtangu kroz mysore stil.

Više o Tončiju i njegovoj školi može se videti na: www.dharmakrit.com