Astrid Yamuna Büer – Hormon Joga

Astrid Yamuna Büer – Hormon joga plus

Astrid11Ovoga leta ćemo hormon jogi dati novu dimenziju – uz već poznate vezbe za svaki dan (hormon joga prema Dinah Rodrigues) pojasnićemo ulogu hormonalnih žlezda na ostalim nivoima energetskom  i mentalnom.

Kao sto nam to i prevod sanskrit reci „Yuj“ – joga –  (sjedinjenje, povezanost) kaze, radi se o više nivoa, a ne samo o fizičkom – ponovno sjedinjenje fizickog (Annamaya Kosha), energetskog (Pranamaya Kosha) i mentalnog tela (Manomaya Kosha). Što su ta tela bolje povezana, time nam je lakše razumeti i osetiti naše četvrto (Vidyanamaya Kosha – mudrost) i peto telo (Anandamaya Kosha – večna radost i blaženstvo).

Posto je poznati joga majstor i osnivac joga tradicije Sivananda joga, bio izvanredno dobar izlečitelj i vodio bolnicu u Maleziji, primenićemo i njegovo znanje. Prema njemu za zdravlje je pored redovne vežbe jednako važno i duboko opuštanje, pravilna ishrana, meditacija i čišćenje tela iznutra. Sve to izuzetno ubrzava rezultate. Vezbanje dobija jednu notu lakoće i nove mogućnosti.


Objasnićemo pojedine hormone, kada i kako ih telo stvara:

  • Serotonin („hormon sreće“) diže raspoloženje
  • Endorfin (radost, utiče na osećaj gladi i bola, proizvodi seksualne hormone)
  • Melatonin (za miran i dubok san)
  • Adrenalin (hormon stresa)

U kundalini jogi prema Jogiju Bhajanu postoje efikasni setovi vežbi za meridijane. Zato ćemo obraditi i setove za:

  1. bubrežni meridijan (vitalnost, otpornost, detoksifikacija, telesna toplota)
  2. trostruki grejač
  3. nervni sistem
  4. Perikard (cirkulacija)

Upoznaćemo mudre, staroindijsko znanje koje funkcioniše slicno kao akupresura – različite položaje prstiju, za bolji protok energije – jednostavno, besplatno, moguće skoro svuda i uvek praktikovati.

Ceo ovaj sistem nadopunićemo receptima za zdrava i ukusna jela i dezerte od namirnica, lekovitog bilja i zacina koji pospesuju hormonalni sistem.  Posto su vežbe raznolike, jednostavne, pogodne za osobe svih dobi, sa i bez joga iskustva.


Astrid Yamuna Büer imala je priliku da uči direktno kod Dinah Rodriges, živi i podučava u Gracu, Austrija.

yogagraz@gmx.atFacebook Astrid Büer


 

DSC01909_resizeDSC06490_resize
DSC05342_resizeDSC06416_resizeDSC06423_resizeDSC08621_resize