Astrid Yamuna Büer – Joga za bolji protok energije i dobar san

Astrid Yamuna Büer – Joga za bolji protok energije i dobar san

Sa jogijskog gledišta san predstavlja jedan od 4 stanja svesti. Za razliku od budnog stanja, dalje je podeljen na dubok san (sushupti) i sanjanje (svapna). Već i samim tim on cini 2/3 „nas“, koji u današnje doba više nema svoj od prirode predviđen kvalitet.

Logično, da to utice na naše budno stanje: osećaj umora, buđenje u toku noći ili ne možemo uveče zaspati, osećaj nervoze, problemi sa probavom itd.

Na poslu i živeci u gradovima većina je ljudi okružena raznim neprirodnim podražajima:

Saobraćajna buka, rad na PC-u (intenzivna aktivnost mozga i čula istovremeno povezana s neprirodnim sedecim položajem), klimatizovane i veštački osvetljene prostorije, elektrosmog i ostale vrste zračenja, aktivnost nakon zalaska sunca, odsutnost prirodne tišine i mraka itd.

Posledica je loš san i smanjeni nivo energije tokom dana, što istovremeno utiče i na funkciju tela.

Na seminaru ćemo prićati o svim tim uzrocima i raditi praktične vežbe kojima možemo ponovo uspostaviti ravnotežu na svim nivoima. Kombinacijom pokreta, disanja i fokusirane koncentacije razgradićemo hormone stresa.

Sopstvenom praksom vežbaćemo profinjavanje sopstvenog postatranja i time intuitivno osetiti razliku delovanja joga vežbi:

  • Aktivirajuće vežbe koje nam pomažu krenuti u dan centrirani i u dobroj formi
  • Umirujuće, harmonizirajuće vežbe za veče, koje nam daruju dubok san
  • Jednostavne vežbe meditacije
  • Značenje i smisao ponavljanja mantri
  • Yoga Nidra – svesni jogijski san i kako ga postići – jednostavna i posebno ugodna metoda iz Satyananda tradicije u udobnom položaju na leđima, koja izuzetno poboljšava sposobnost koncentracije, pamćenja i regeneracije. Prema istrazivanjima 30 minuta Yoga Nidre odgovata 4 sata sna i dovode nas bliže i bliže četvrtom jogijskom stanju svesti – turiya.
  • Vežbe čišćenja iz joge i ajurvede, kojima unosimo mladost u fizičko telo i time automatski ispunjavamo ostala energetska tela lakoćom i osećajem sreće.
  • Da bismo imali još više izbora za svakodnevni život, pogledaćemo srodne tehnike iz drugih tradicija.

Ovaj seminar je pogodan za sve, nezavisno o starosti i predznanju. Da bismo osetili maksimalan pozitivan učinak i praktično doživeli što dublja stanja opuštanja, važno je poneti topliju odeću i/ili po mogućnosti ćebe za pokriti se; isto tako jednu svilenu ili pamucnu maramu/šal i podlogu za jogu.