Dalibor Purhmajer – Drevna vedska znanja u funkciji samospoznaje

14.8 -21.8.

Dalibor Purhmajer (Srbija) – Drevna vedska znanja u funkciji samospoznaje

Fokusiraću se na 2 teme:

 1. DUHOVNA (VEDSKA) PSIHOLOGIJA
 2. ASTRO-VASTU – DEMONSTRACIJA 12 UNIVERZALNIH PRAVILA ZA UREĐENJE ŽIVOTNOG I RADNOG PROSTORA

Duhovna psihologija je velika unutrašnja avantura. Vodi nas kroz različite dimenzije naše svesti, individualne i kosmičke, poznate i nepoznate. Ali nije u pitanju samo mašta ili nagađanje, ne napuštamo teren na kojem stojimo. Biće reči o celovitom pogledu na um što, s jedne strane uključuje fizičko telo a s druge besmrtno Jastvo. Biće reči o raznim aspektima čovekove prirode i načinima na koji utiču na naše mišljenje, osećanje, opažanje i svest.

Putovanje se oslanja na drevnu tradiciju duhovnih učitelja Indije. Mudrost nije samo tehnička veština, filozofska dubina ili versko otkrovenje. U pitanju je mudrost samog Života, izvan svih gledišta i dogmi. U tome učestvujemo i mi sami. Istovremeno smo i posmatrač i ono što posmatramo. Istinsko istraživanje uma je putovanje u vlastito Biće. To nije samo ispitivanje našeg površinskog, vremenski ograničenog ega, nego i našeg pravog Jastva, čiji odraz je sve što vidimo, bilo iznutra ili spolja. Biće reči o Silama Prirode koje deluju unutar nas, kao i o tome da smo samo replika i ogledalo kosmosa, fusnota Univerzuma, najdublje svesti koja je istovetna Božanskom.

Na seminaru će, između ostalog, biti reči o:

 • Suptilna priroda univerzuma
 • Vedska psihologija i podsvesno (nesvesno)
 • Vedska shema uma i njegovih procesa
 • Pregled uslovljeneog stanja živog bića
 • Da li su um i predmeti čula realni?
 • Poreklo želja
 • Um i predmeti čula: Dualni aspekti više realnosti
 • Kako svesnost postaje uslovljena
 • Konfliktan um
 • Odnosi i vezanosti
 • Nalaženje istine u odnosima

Dalibor Purhmajer (1971.), mesto rođenja i mesto boravka: Beograd, Srbija.
Zanimanje: Učitelj, autor i publicista i trener; osnivač i predsednik Vedske Akademije
Srbije (http://www.vedskaakademija.yolasite.com)

Nakon studija fizike (1995.), u nekoliko navrata odlazi u Indiju (1996, 2001. i 2004.) gde se upoznaje sa drevnom vedskom filozofijom i metafizikom, drevnim sanskritskim tekstovima i učenjima drevnih Veda – gde spadaju Joga i Ajurveda (prirodna medicina), Vastu (uređenje prostornih energija u skladu sa prirodnim zakonima) i Đotiš (vedska astrologija). Za kratko vreme stiče potrebne kvalifikacije te 2004. godine postaje iniciran u Vaišnavskog sveštenika stičući zvanje Brahmane u sistemu drevne vedske tradicije duhovnih učitelja.
Tokom boravka u južnoj Indiji (2004.), otpočinje studije Vastua na uglednom i čuvenom južnoindijskom institutu Vastuvidyapratisthanam.
Osniva Vastu Asocijaciju 2004. godine u Beogradu gde je sve do danas u ulozi učitelja. Veliki broj studenata
je do sada prošao sistem obuke i treninga iz oblasti Vastua. Objavio je nekoliko knjiga na temu Vastua – Vastu – preteča Feng Shuia (2004.), Vatsu – 12 zakona ispravnog stanovanja (2008.), Vastu – vodič za porodične i partnerske odnose (2009.).
Godine 2005. započinje četvorogodišnju studiju Đotiša (indijsko-vedske astrologije) pod nadleštvom uvaženog učitelja đotiša Sanđaj Rata (Sanjay Rath) u sklopu ogranka Šri Đaganath centra u Beogradu.
Godine 2008. osniva Vedsku Akademiju Srbije u Beogradu (Srbija) i od tada profesionalno podučava teoriju ajurvedske medicine, vedsku astrologiju – đotiš, bhakti-jogu, vedsku filozofiju i metafiziku, te razne druge vedske sisteme znanja.
Poslednjih 10-ak godina izučava i podučava znanje Đotiša i svojom svakodnevnom praksom pomaže klijentima u rešavanju karmičkih obrazaca, primenjujući ovo uzvišeno znanje.
Trenutne i nedavne aktivnosti u domenu svoga rada publikuje na svom you-tube kanalu: dharma djotish (https://www.youtube.com/channel/UCPYdT2sI8-OzLv7mKbyqpsw)