Izabela Cisek – Umetnost svesnog dodira

Izabela Cisek – Umetnost svesnog dodira

Dodirivanje je nužno i važno za dobro fizičko i emotivno stanje. Ono nas vodi u osećaj blaženstva. Potreba za iskazivanjem nežnog dodirivanja je nešto, što nikad ne možemo nadrasti, iako toga nismo svesni.

Osećaj za dodirivanje razvija se već u materici u osmoj nedelji života i prvi put ga osećamo u obliku pritiska plodove vode, koja okružuje maleno telo. Nakon dolaska na svet, očito je kako dodirivanje još uvek igra ključnu ulogu – kao dete, možda uopšte ne bismo preživeli, ako nas niko ne bi dodirivao! Kao deca smo prirodno uzimali dodire od drugih, mazili kućne ljubimce ili plišane igračke.

U mladosti se često počinjemo osećati drugačije: stidimo se dodira, dajemo mu drugo značenje, kao da ga smeštamo u prostor pod oznakom “seksualnost“. S godinama, naša se potreba za dodirom u svakodnevnom životu ne smanjuje, bez toplih dodira ili zagrljaja teško živimo.

Iako je seksualnost sama po sebi predivna, ponekad je bitno odvojiti određene sfere, kako bismo izbegli zbrku. Ako dodir interpretiramo samo kao poziv na seks, gubi se njegova nežnost i kao rezultat, možda možemo dozvoliti ovom osećaju da ostane nezadovoljen.

U većini zapadnjačkih kultura u kojima u detinjstvu nema telesne blizine, potreba za fizičkim izražavanjem seksualnosti izmeša se s potrebom za neseksualnim kontaktom. No nikako nisam uverena da se može kroz godine potpuno uspostaviti, ono što nas nije zadovoljilo kao decu. Kako god, iz ličnog iskustva znam da je ovo moguće zadovoljiti samo nežnošću i osećajnom negom i svesnim stupanjem u iskustvo prihvatanja i davanja dodira..

Stoga ćete na mojoj radionici učiti:

  • kako se vratiti u svet nevinog dodira
  • kako stvoriti siguran prostor za dodirivanje i postići dodirivanje
  • kako otvoriti telo za dodire
  • kako dodirivati druge i otvoriti ih dodirima
  • kako razlikovati između YIN i YANG dodira
  • kako praktikovati dodirivanje kao deo zdrave seksualnosti

Zajedno ćemo stvoriti siguran prostor za iskustvo dodirivanja, zajedništva.


Izabela Cisek Malec – prvi Body Coach u Poljskoj, učiteljica svesnosti, intimna trenerica, mentorica, novinarka, predavačica, stilistica, kreatorica cipela, trenerica poljskog psihološkog društva.

Na radionici koristim metode i alate, koje sam naučila na trogodišnjem ličnom razvojnom usavršavanju i jednogodišnjem obrazovanju na INSTITUTU ZA CELOVITU NADGRADNJU I TERAPIJU KRETANJA u Velikoj Britaniji, takođe za NLP praksu. Dugi niz godina praktikujem i istražujem neotantru i seksualnost. Završila sam „Usavršavanje u živo za kliničku seksologiju“ i „Napredno seksološko lično istraživačko iskustvo“. Ova usavršavanja izvodila je Patti Britton iz San Franscisca, osnivačica Sexcoacha, celovitog seksualnog coachinga (radi se o kombinaciji medicinskog znanja s varijantom ličnih i duhovnih programa). Diplomirala sam na posdiplomskim studijama Psihologije na području seksologije na Univerzitetu Adama Mickiewicza U Poznańu. Trenutno sam na prvoj godini Jungove psihoanalize. Imam coach preporuke prvog stupnja poljskog psihološkog društva.

www.coachingciala.pl