Jutarnje vežbe

Jutarnje vežbe


Jutarnja prana – svaki dan od 5:00 sati – šetnje po maslinicima , plićacima, plivanje – idealan način početka novoga dana s izlaskom sunca.

Svako jutro, desetak minuta pre svitanja, započinju aktivnosti prikupljanja prane šume, svetla izlazećeg sunca, uzemljenja iz morskog plićaka, inhaliranje mora i plivanja u smeru Sunca.
Hira Ratan Manek, sunčani Iogina, preneo nam je tehniku za održavanje i postizanje dobrog zdravlja i mirnog uma – “Sun Gazing”, gledanje u sunce u periodu posle izlaska i pre zalaska Sunca koja će takođe biti uključena.
Jutarnja šetnja, s navedenim aktivnostima, traje oko 45 minuta.


Jogasvako jutro osim petka od 7:00 – 8:00.

Lagane vežbe rastezanja i asane (joga položaji) mobilišu kičmu i zglobove, podstiču slobodan protok energije, poboljšavaju našu sposobnost koncentracije i osećaj ravnoteže. Čine nas pokretljivijima i daju nam osećaj lakoće s kojim krećemo u dan s puno energije i, istovremeno, sa unutrašnjim mirom.
Pranajama (vežbe disanja) i jednostavne tehnike opuštanja upotpunjuju sat joge i potpomažu u regeneraciji celog našeg sistema.
Trčanje i jutarnje kupanje Subota, nedelja i četvrtak u 5 h 30 min, utorak 21 h 30 min, i po dogovoru … – Goran Stanojević (Hrvatska)

Ostrvo Pašman, mesto gde se održava već legendarna trail trka Škraping, obiluje prekrasnim stazama za trčanje. Uz klasičnu asfaltnu podlogu pored obale mora postoji veliki broj staza u prirodi koje vode na neka od mesta s a najlepšim vidicima na ostrvu i tamo se može dočekati izlazak sunca. Nakon jutarnjeg trčanja odlično je osvežiti se u moru na nekoj od obližnjih plaža te nastaviti dan odlaskom na vežbanje joge, tai chia … Utorak je rezervisan za noćni trening, za poseban doživljaj trčanja pod zvezdama.

Četvrtkom je u planu malo dalji trail run gde se trči do Velikog Bokolja, najvišeg vrha na ostrvu, a oni ambiciozniji mogu otići i do Malog Bokolja, vrha Oštro ili čak do Ždrelca.

Harmony staze za trčanje na ostrvu Pašman:

Harmony plivanje:


Gimnastika samostalnog vežbanja sastavljena od strane Međunarodnog instituta za preventivnu medicinu iz Tokia – Uroš Vukša (Srbija) –  Svakog jutra od 06:15h (osim petka i od 30. 06. do 07.07.)

ZA SVAKI DAN I ISPUNJEN ŽIVOT

Uživaćemo u umetnosti koja počiva na iskustvu tradicionalne orijentalne medicine. Svakog dana od 06 i 15 h naše druženje započećemo vežbama čiji je glavni cilj upoznavanje i negovanje sopstvenog tela i duha. Primenićemo program vežbi koji je jednostavan, siguran, efikasan i u skladu s funkcijom i konstrukcijom našeg  tela, čijim pristupom ćemo ostvariti odlične rezultate u prevenciji i ispravljanju položaja karlične regije, zglobova kukova, pravilno postavljanje  kičmenog stuba čime istovremeno dolazi do rasterećenja mekih tkiva. Sva razgibavanja radićemo s potpunim poštovanjem granica našeg fizičkog maksimuma, tj. priodne istezljivosti tela. Na zabavan i jednostavan način pravilno ćemo održavati i oblikovati naša tela.


Magični pokreti – Saša Radomirović (Srbija) – Svako jutro osim petka od 7:00 – 8:00

Antropolog Karlos Kastaneda je u svojim knjigama opisao lično iskustvo, dok je sakupljao znanja i ovladavao praktikama Tolteka. Za znanje Tolteka, koje opisuje Kastaneda u svojim knjigama, smatra se da je to znanje staro više milenijuma, a koja su nastala na području današnjeg Meksika i jugu SAD, a poreklo tog naroda nama je nepoznato.

Kastaneda kroz knjigu: „Magični pokreti“ objavljuje u javnost deo njegove obuke, koju je sticao kao učenik kod Don Huan Mateusa. U knjizi su predstavljene nekoliko osnovnih serija pokreta. Don Huan je bio predstavnik tradicije „Tolteka“, koji su sami sebe nazivali „ljudi od znanja“, čuvari tradicionalne veštine. Više milenijumsko znanje je bazirano na jednostavnoj činjenici, koje počinjemo, u današnje vreme, da budemo sve svesniji:

Ono što mi, danas, doživljavamo kao svet čvrste materije je deo Univerzuma, koji je, pre svega, svet energije, fluida.

Svet u kome živimo ni u jednom slučaju nije iluzija, već je samo jedan od mogućnosti da se energija manifestuje.

Tolteci su shvatili da možemo da funkcionišemo na dva načina:

  • Kao materijalna bića, individue kojima upravlja razum i,
  • Kao energetske jedinice, povezane sa energijom koja čini univerzum

Njihovi napori su bili fokusirani na pronalaženju tehnika kojima se individua osposobljavala da upotrebljavaju oba načina, koji su nam sasvim prirodni, po svojoj volji.

Magični pokreti su najsličniji pokretima tai-čija i izvođenju katama, mada ti pokreti su napravljeni s namerama usavršavanja borilačke veštine i samim tim su sklapani s tom namerom. Magični pokreti nisu povezani s borilačkim veštinama, već su nastali s namerom redistribucije energije u organizmu, kao i sa namerom sticanja sposobnosti za proširenje percepcije. Jednostavni pokreti mogu izazvati osećaj i raspoloženje ovakve vrste, a i vremenom da dovedu do transformacije našeg fizičkog tela.

Kao kod mnogih sistema, tako, i Tolteci opisuju energetski deo tela kao ovoidnu formu, veću od fizčkog tela i dodelili joj ime „svetleće jaje“. Prvi deo koji je bitan je spoljni deo svetlećeg jajeta nazvan kora.

Smaraju takođe, da je energija koju čovek ima pri rođenju definitivna, ta se energija ne može uvećati ni umanjiti i da je „svetleće jaje“ jedna zaključana celina. Opadanje ljudskih životnih sposobnosti dolazi do odlaženja energije iz energetskih centara, koji se nalaze u telu, prema periferiji svetlećeg jajeta i tamo se talože u obliku kore, koja vremenom postaje sve deblja i deblja. Takva energija nam nije od koristi, jer nije na adekvatnom mestu!

Tolteci, takođe objašnjavaju energetske centre kao vrtloge i govore da se njihovim praženjenjem usporava i rotacija.

Prilikom izvodjenja Magičnih pokreta, rukama i nogama, vršimo pritisak na koru tj. na nagomilanu energiju, omekšavamo je i razbijamo, a zatim je pokretima i disanjem vraćamo do energetskih centara, do fizičkog tela.

Našom jasnom namerom i svešću o tome da prikupimo i vraćamo rasutu energiju je takođe važna prilikom izvođenja Magičnih pokreta. Osećaj namere se postepeno razvija tokom procesa učenja pokreta. Tako mi postižemo da naše telo ima potrebnu energiju za funkcionisanje, koja se nalazi baš tamo gde je potrebna. Tako nam daje spomenut osećaj snage, kao trenutni efekat, nekog, energetskog pića. Radionice obuhvataju učenje 4 osnovne serije: Serija pripreme, Westwood, muška i ženska serija, a mi ćemo u jutarnjim časovima raditi na „seriji pripreme“. Sve ove serije su opisane u knjizi Karlosa Kastanede: „Magičn pokreti“. Glavnu ulogu u savladavanju ovih pokreta nema naš racionalni deo, već naš energetski deo fizičkog tela. Tako da je u grupi lakše savladati i zapamtiti pokrete sledeći one koji ih izvode.  Pre rada na ovim pokretima biće i kratak informativni deo, kako bi kroz razumevanje lakše usvojili i razumeli bitnos praktikovanja ovih magičnih pokreta.

Ovo su neki od pokreta, kako bi mogli da steknete osecaj o kakvoj vrsti pokreta je reč: