Lokacija

PAŠMAN

Geografski položaj

Površinom od 63 km2 is 65 km razvedene obale ubraja se među veća hrvatska ostrva. Sa ostrvom Uglјan povezan je mostom u prolazu Ždrelac, a od kopna ga deli Pašmanski kanal koji je na pojedinim mestima širok svega 2 km. Time je ujedno i jedno od ostrva koji su najbliže kopnu. Nalazi se u zadarskom arhipelagu, između gradova Zadra i Biograda.

Mediteranska klima je razvila bogati svet flore i faune, mnoge vrste lekovitog i aromatičnog bilјa, a podmorje čuva i sve vrste školјki i riba hrvatskog Jadrana. More je čisto, plaže su šlјunkovite i kamenite, sa bezbroj malih molova. Kod Pašmana se morske struje menjaju svakih 6 sati i zbog toga je ovdašnje more među najčistijima na Jadranu. Na istočnoj strani ostrva može se kupati među prirodnim stenama s dugim kamenim platoima i kristalno čistim morem. Većina objekata nalazi se direktno uz samo more i plažu.

 Saobraćajna povezanost

Na ostrvo se stiže trajektom iz Zadra, linijom Zadar-Preko (ostrvo Uglјan) pa dalјe putem i mostom u mestu Ždrelac. Druga trajektna linija polazi iz Biograda i vodi do mesta Tkon na Pašmanu. Sva mesta na ostrvu Pašman povezana su ostrvskim putem.
Od ostrva Uglјana, s kojim je još u nedavnoj prošlosti bio spojen plićakom koji se mogao pregaziti, deli ga kanal Mali Ždrelac prokopan 1883. godine, a 1979. produblјen do dubine od 4 metra i premošćen mostom u mestu Ždrelac.

Po ostrvu ima nekoliko zahtevnih brdskih biciklističkih staza. Preporučuje se pešačko-biciklistički izlet na brdo V. Bokolј na ostrvu Pašman odakle se pruža prekrasan pogled na Kornate, susedna ostrva, pašmanski kanal, Biograd i okolinu. Vredi posetiti i dva samostana: franjevački samostan sv. Dujma u mestu Kraj i benidiktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na brdu iznad Ćokovac mesta Tkon. Sa Pašmana se može zaputiti i na izlete do obližnjih gradova Zadra i Biograda, kao i do svih susednih mesta na ostrvu Pašman i Uglјan i upoznati njihove zanimlјivosti i svakodnevne navike.