Maja Medić i Simonida Zorić Jančić – Buđenje kreativne inspiracije

Radionica je mesto gde budimo i istražujemo svoj kreativni potencijal kroz pravljenje nakita i inspirativnih kolaža. Kroz različite manuelne tehnike i uz pomoć raznovrsnih materijala, učićemo zajedno da se oslobodimo stresa i napetosti, iskoristićemo priliku da, kao grupa, prođemo zajedno kroz iskustvo otvaranja, stvaranja i deljenja.

Radionica buđenja kreativne inspiracije se sastoji iz radionice izrade nakita i radionice izrade inspirativnih kolaža. 

1. Radionica izrade nakita

Prepuštajući se svojoj inspiraciji kroz direktan kontakt sa materijalima od koga izrađuju nakit, učimo da pronalazimo inspiraciju u bojama i oblicima. Svaki komad nakita se izrađuje od metalnih komponenti i poludragog kamenja, a učesnici radionice su ohrabreni da osluškuju svoj unutrašnji glas i osećaj pri odabiru kamenja od koga će praviti nakit. Diskutovanje o izboru svakog učesnika uvodi nas u magični svet poludragog kamenja i otkrivanje njihove svrhe, uloge i svojstava. Na svakoj radionici obrađujemo drugačiju simboliku poludragog kamenja- od opštih svojstava kamenja sa kojim radimo i njegovog održavanja, preko veze kristala i zodijačkih znakova, do veze kristala i energetskih centara u organizmu (čakri).Na taj način, vreme posvećeno sebi rezultira autentičnim komadom nakita ali i novostečenim

2. Radionica izrade kolaža

Na radionicama kolaža upuštamo se u kreativno istraživanje asocijativnog tipa, menjajući namenu fotografijama i štampanim materijalima, stavljajući ih u novi kontekst i praveći od njih sasvim novi kolažni sklop. Polaznici radionice, pored toga što uče da prave vizuelnu kompoziciju u zadatom okviru i da postojećim materijalima daju novu namenu, istovremeno (što je još bitnije) bivaju ohrabreni da prate svoje unutrašnje stvaralačko vođstvo. Da spajaju i kombinuju boje i oblike, slike i tekstove ili pak docrtaju/ dopišu nešto samo na osnovu svog osećaja. Svi smo mi stvaraoci ali nismo svi u mogućnosti da to i izrazimo. Ovo je prilika da se svi oprobaju, bez obzira na prethodno (ne)iskustvo , otkriju nešto novo o sebi i urade nešto za sebe. Teme kojima se bavimo na ovim radionicama podstiču na unutrašnji rad na kreativan način : “Moj život sada”, “Gde želim da budem”, “Šta ostavljam iza sebe jer mi više nije potrebno”, itd… Kroz diskusiju i analizu gotovih radova, dolazimo do novih saznanja o sebi ali i o tome kako nas drugi doživljavaju. Ono što smo stvorili na radionicama svako nosi sa sobom kao uspomenu na kreativni proces ili pak kao poklon nekome za koga želimo da nas bolje upozna.

Retro Dućan http://www.retro-ducan.rs/