Marko Šetinc – Planinarenje, priroda i upoznavanje sebe

12.6.-19.6.

Marko Šetinc (Slovenija) – Planinarenje, priroda i upoznavanje sebe

Planinarenje je sve popularnija aktivnost, no svrha nije u tome da osvojimo planinu nego u tome da se povežemo s prirodom i nađemo svoj unutrašnji mir. Ovoga puta imamo dvostruku nameru planinarenja. Prvo je fizički aspekt hodanja u našoj okolini gde imamo priliku napraviti nešto dobro za naše telo, a drugo je duhovni aspekt. Određeni elementi prirode kao što su sunce, mesec, more, stene, biljke, životinje imaju svoje značenje te nam omogućavaju da se povežemo s njima. Uspostavljena istinska povezanost s prirodom omogućava nam punjenje baterija i da upoznamo deo sveta koji nam je uz svakodnevnu žurbu sakriven, pa ga stoga često zovemo čistim užitkom.

Naučićemo određene vežbe i tehnike (tehnike disanja, nada joga, povezivanje s prazninom, meditacija u hodu i mirovanju, aktivacija čula i osnovnu upotrebu prana terapije u prirodi) pomoću kojih možemo smiriti naš um, povećati senzitivnost naših čula te tako lakše osetiti određene prirodne elemente i doći u dodir s njima. Dva snažna elementa su sunce i mesec s kojima se možemo vrlo jednostavno povezati i kod kuće, u urbanijem okruženju. Osim svakodnevnog pešačenja, posete prekrasnih znamenitosti, vrhova, plaža i prirodnih lepota Pašmana, a u sklopu seminara je predviđen i obilazak pećine gde ćemo imati meditaciju sa šamanskim bubnjem. Šest dana u kretanju i povezivanju s prirodom daje nam duboko iskustvo kako svakodnevno kretanje i dodir s prirodom mogu poboljšati našu svest i unutrašnje osećaje. Sve aktivnosti biće prilagođene početnicima kao i onima s malo više iskustva.

Marko Šetinc

Marko o sebi kaže: ” Ljubav prema planinama i prirodi otkrio sam pre 15 godina. Do tada je bilo važnije fizičko mučenje, osvojen vrh i štrudla od jabuke u planinarskoj kući. Kada sam shvatio da postoji puno više od kamenja, zemlje, stabla i štrudle od jabuke, krenuo sam u otkrivanje stvari u prirodi koje su očima nevidljive. Kontakt s planinama i prirodom upoznavao sam u Sloveniji i inostranstvu. Do sada sam putovao po različitim delovima sveta (Indija, Amerika, Sicilija, Turska, Rusija…) gde mi je glavni element putovanja bio upoznati prirodu u različitim delovima svijeta i povezivanje s njom. Najveće prosvetljenje o tome na koliko lepoj planeti živimo otkrio sam u Sibiru i na Altaju. Tamo ljudi zaista cene prirodu i vide je na potpuno drugačiji način. Mi to zbog žurbe i pružanja pažnje drugim bitnijim stvarima često ne primetimo. Tamo sam primio znanja šamanizma i vodio obrede za povezivanje s duhovnim svetom i meditacije uz zvukove šamanskog bubnja.