Marko Šetinc – Spoznaja sebe preko lepote prirode

Marko Šetinc – Spoznaja sebe preko lepote prirode

Planinarenje je sve popularnija aktivnost, ali poenta nije u osvajanju brda, nego povezivanje s prirodom i pronalazak svog unutrašnjeg mira. Ovo planinarenje ima dvostruku svrhu. Jedna je fizički aspekt uspinjanja na brda koja nas okružuju, čime ćemo napraviti i nešto dobro za naše telo, a drugi je duhovni aspekt. Svi pojedinačni elementi prirode kao što su sunce, mesec, more, stene, biljke, životinje – imaju svoje značenje te nam omogućavaju da se povežemo sa njima. Uspostavljanje stvarne veze s prirodom puni naše baterije i daje nam mogućnost upoznavanja s delom sveta koji nam je u svakodnevnici sakriven.

Naučićemo određene vežbe i tehnike (tehnike disanja, nada jogu, povezivanje s prazninom, meditaciju u hodu i mirovanju, aktivaciju čulnog sistema te osnove upotrebe prano terapije u prirodi), pomoću kojih možemo smiriti naš um, povećati senzitivnost našeg čulnog sistema i tako lakše osetiti pojedinačne prirodne elemente i uspostaviti vezu s njima. Dva velika elementa predstavljaju sunce i mesec s kojima se možete jednostavno povezati i kod kuće, u urbanoj okolini. Osim svakodnevnog hodanja, poseta predivnih mesta koja vredi videti, vrhova, plaža i prirodnih lepota Pašmana, u sklopu seminara je predviđen i jednodnevni izlet brodom na malo ostrvo – biser Jadrana, peščano ostrvo Vrgada. Kako će se planinarenje održati upravo za vreme punog meseca, moći ćemo izvesti i obred s vatrom, kojim ćemo odati počast duhovnom svetu prirode i osetiti kako nam duhovni svet na neki drugačiji način vraća. Svaki dan ćemo posetiti drugo brdo i naučiti nešto novo. Sve aktivnosti će biti prilagođene i početnicima, kao i onima s malo više iskustva.

Marko Šetinc

Marko za sebe kaže: ”Ljubav prema planinama i prirodi sam otkrio pre 15 godina. Do tada mi je bilo važnije fizički se izmučiti, osvojiti vrh i doći do štrudle od jabuka u planinarskom domu. Kada sam otkrio da postoji nešto više od kamena, zemlje, stabala i štrudle od jabuka, počeo sam otkrivati stvari u prirodi koje su očima skrivene. Vezu s planinom uspostavljao sam u Sloveniji i inostranstvu. Do sada sam putovao po različitim delovima sveta (Indija, Amerika, Sicilija, Turska, Rusija…) gde mi je bilo najvažnije upoznati prirodu u različitim delovima sveta i povezati se s njom. Najveća spoznaja o tome na kako lepoj planeti živimo, otkrio sam u Sibiru i na Altaju. Tamo ljudi zaista cene prirodu i vide je na potpuno drugačiji način od nas. Mi zbog žurbe i pažnje koja je usmerena u druge »važnije« stvari to uopšte ne primećujemo. Tamo sam stekao znanja šamanizma i vodio obrede za povezivanje s duhovnim svetom te meditacije uz zvuk šamanskog bubnja.“