Nataša Tovirac/Siri Amrit Kaur – Shakti dance – yoga ples

Nataša Tovirac/Siri Amrit Kaur – Shakti dance – joga ples

ZEMLJA PLEŠE

  • pozitivna energetska vibracija
  • balans 5 elementa
  • oslobađanje kroz ples
  • kreativan „SHAKTI TOK“

Shakti znači energija, moć, prana, pokret, ples, muzika, dakle sve što nas oživljava i čime se izražavamo. Predstavlja ženski princip božanstva, dok Shiva predstavlja muški princip. Indijski bog Shiva sedi u meditaciji i usredsređeno posmatra Shakti kako pleše i veseli se životu. U Shakti plesu je prožet sa svešću Shive, sa umerenom pažnjom i možemo osetiti da smo mi u istini ta svest. Svest koja se izražava kroz život, kroz smeh, radost, ples i muziku.

Vežbanje Shakti plesa se sastoji od osam faza. Prvo se kao kod joge usuglasimo sa mantrom i povežemo sa samim sobom. Zatim sledi jogijsko istezanje u ritmu muzike (jogijske asane u kretanju). Telo se opusti, um se smiri i tako smo spremni za dinamičniju fazu vežbanja – energetske plesne vežbe. Kad se naše telo napuni energijom i kad se um još više opusti, možemo preći na slobodni ples gde se može izraziti sva naša kreativna energija. Osećaj radosne uznesenosti se zatim smiri u meditaciji. Vežbanje završimo sa celestialnom komunikacijom – usklađeni pokreti ruku koji izražavaju značenje mantri.
Kad se kroz pokret oslobodi fizička napetost i kad se smiri um, naša svest se može proširiti  preko granica poznatog. Tako ples postaje joga.

www.intakt.si/shakti-dance.html

www.shaktidanceacademy.com

Video radionice s Saro Avtar v PS Intakt

Intervju s stvariteljico Shakti Dancea Saro Avtar – produkcija PS Intakt

Prethodno znanje joge ili plesa nije potrebno.
Za vežbanje je potrebna joga prostirka i pokrivač za toplo opuštanje.

Shakti ples je joga ples koji na satovima vežbanja nadahnjuje i nagovara našu najdublju esenciju, nagovara osećanje samoga sebe, prihvatanje i poštovanje samoga sebe, otvara neshvatljive puteve i time isceljuje i daje krila našoj energiji koja se izražava kroz pokret i ples te stvara nove puteve u životu.


Nataša Tovirac je koreografkinja, plesačica, plesna pedagoginja, učiteljica Shakti Dancea i  kundalini joge. Ples kao umetnost je njen životni i profesionalan put. Izobražavala se na Flamskoj plesnoj akademiji u Bruggu (Belgija) i diplomirala na Slovenskoj plesnoj akademiji. Kao stipendistia je niz godina putovala po Evropi i sakupljala iskustva kod priznatih stranih koreografa i pedagoga. Autorica je 13 celovečernjih plesnih predstava, mnogobrojnih koreografija te koautorica brojnih drugih umetničkih projekata s muzičarima, glumcima, fotografima, modnim dizajnerima, videastima. Jogom se bavi više od 10 godina. Osećaj mira i moći koji joj joga daje stalno je prati u svoj toj turbulentnosti i dinamici intenzivnoga života. Putem otkrića Shakti Dancea ona je sjedinila dvoje najjačih ličnih osobina sebstva u jedno te postala učiteljica Shakti dancea – joga plesa.
Veruje u moć kreativnog potencijala kroz ples i zato radi sa decom, mladima, odraslima i s ljudima koji imaju poremećaje u duševnom razvoju.
Za izvanredna dostignuća na području plesa je godine 2011. primila je nagradu JSKD: » plaketa Mete Vidmar«. Učiteljica je u Umetničkoj gimnaziji za savremeni ples i programski te umetnički vođa Plesnog Studia Intakt.
Kaže da je pored svih uloga u svom životu uz pomoć Shakti Dancea došla najbliže sebi. Shakti Dance to omogućava. Joga ples na divan način otkrivanja istinskog sebstva KROZ PLES može nas u trenutku dovesti u zemlju neočekivanih susreta sa sobom.