Nicola Poinelli – Izmedu neba i zemlje. Osećanje naših korena i susret sa željama

Nicola Poinelli (Italija)- Izmedu neba i zemlje. Osećanje naših korena i susret sa željama

»U antologiji kineske poezije koja je nastala između desetog i sedmog veka pre Hrista u velikom predgovoru “Knjige od“ piše: »Emocije se grade i preuzimaju oblik u rečima. Ako reči nisu dovoljne govorimo o uzdasima. Ako uzdasi nisu dovoljni, reči pevamo. Ako pevanje nije dovoljno naše ruke i noge instinktivno plešu.«

Ples je snažno izražavanje, govori zemlji i nebu. Govori o našem veselju, strahovima i željama. Ples govori o onome što  ne možemo uhvatiti a pokazuje i mentalno stanje osobe, temperament i karakter ljudi. Brojne kulture plešu u krugu. Njihovi su preci verovali da će zlo ostati van kruga. S rukama koje su prepletene dele toplinu svakoga i kreću se s impulsom koji postaje zajednički. Ples spaja ljude. Ples postoji u trenutku prolaznosti. Ples je skupocen. On je metafora života. U današnjem digitalnom dobu slike kretanja imaju milion oblika. Fascinantne su. Ali te slike ne mogu zameniti ples jer slike ne dišu. Ples je slavljenje života. Dođi, ugasi televizor i kompjuter i dođi plesati. Izrazi se pomoću ovog božanstvenog i odličnog instrumenta – svoga tela. Dođi plesati i spoji se s ostalima u talasu impulsa. Uhvati ovaj vredan i kratkotrajan trenutak. Dođi slaviti život s plesom. « (Lin Hwai-min)

Biodanza je sistem uključivanja i razvijanja čovekovih potencijala preko plesa, muzike i situacija kada se susrećemo. U okviru uključivanja čoveka razumemo mogućnost da se svaki pojedinac integriše u sebe preko opuštanja hroničkih mišićnih napetosti i oslobađanja psihofizičke celine koja je slična vlasništvu jačanja sposobnosti uspostavljanja karakterističnih odnosa s drugim ljudima i svemiru. Pod ovim se izrazom razume na unutrašnjem nivou mogućnost ponovnog uspostavljanja veze između čoveka i prirode, mogućnost priznavanja dela veće celine.

Uključivanje telo – um omogućava obnavljanje razmere između tri dimenzije: telo koje deluje, oseća i telo koje se oseća. Ovo poveća va sposobnost slušanja te recepcije i zahvaljujući podršci okoline u kojoj nema optuživanja niti zahteva po dostignućima. Ovi faktori izražavaju naše skrivene, neizražene impulse i tako obogaćuju naše mogućnosti razvijanja izvornog i kreativnog procesa odnosno naše vitalne snage,


Nicola Poinelli: izvođač Biodanze SRT. Obrazovao sam se na školi Biodanze u Bologni s kojom sada i sarađuje. Već niz godina vodi nedeljne kurseve za odrasle u Breci, gradu u kome živi.

S godinama je završio sledeće specijalizacije: Identitet i četiri elementa – Biodanza i oslobađanje duboke muškosti i ženskosti – Put heroja – Glas, muzika i udaraljke – Reči u Biodanzi – Ples u redosledu – Osnovne pozicije.