Petra Jeretina – Metoda Feldenkrais – paužnja usmerena prema samome sebi

 

Metoda Feldenkrais nije vežbanje, niti joga ili terapija. Ona je poseban način učenja gde je objekat istraživanja i traženja novih sposobnosti upravo naše sopstveno telo. Nežnim i laganim pokretima i usmerenom pažnjom možemo postići sopstveni optimalan način kretanja i poboljšanje telesnih funkcija. Naime, lekcije Feldenkrais zasnivaju se na produbljenom poznavanju biomehanike, neurologije razvojne motorike, psihologije i pedagogije. Ove lekcije deluju na naš centralni nervni sistem gde se naši dosadašnji duboko ukorenjeni uzorci kretanja i ponašanja počinju pretvarati u one nama prikladnije.

Reč je dakle o učenju gde nastavnik nikada bukvalno ne kaže što je ispravno, a šta nije, šta je dobro, a šta loše. Čovek sam u sebi traži ono što mu pruža ugodan osećaj, odnosno ono što pobuđuje u njemu radoznalost. Ova metoda drugim rečima znači: osveštavanje kroz pokret.

Kretanje je jezik kojeg naš mozak i nervni sistem razumeju. Možemo se setiti vremena kad smo bili dojenčad i mala deca, i kada su naši roditelji pridavali pažnju pre svega tome kako nam se razvija motorika. Praćenje detetovog razvoja tokom prve dve godina života značilo je pre svega praćenje njegovih sposobnosti kretanja – pa neka je reč o gruboj ili finoj motorici. Detetovo prilagođavanje okolini proizlazi iz kretanja. Kretanje se pojavljuje pre svih ostalih sposobnosti koje čovek kasnije u godinama odrastanja nauči i stiče kroz iskustva i u interakciji sa okolinom.

Kad izvodimo lekcije metode Feldenkrais, vremenom možemo osetiti razlike između svesnog i nesvesnog – mehaničkog pokreta. Ovu svesnost prenosimo onda i u naš svakodnevni život. Kad osetimo nešto neprijatno, onda to u nama odmah pokrene proces korekcije. Ali kad postanemo svesni nečeg pozitivnog, onda to možemo upotrebiti kada nam zatreba.

Osvešćen čovek sposoban je da pronađe rešenje i u posebnim stanjima kao što su strah, nesigurnost, stres i ostale slične situacije koje u nama blokiraju svaku reakciju na neprijatno stanje.

Metoda Feldenkrais sastoji se od dve tehnike:

 

– Grupne lekcije (avareness through movement – ATM)

– Individualne lekcije (functional integration – FI)

Kod grupnih lekcija nastavnik učenicima ne pokazuje pokrete niti ih popravlja, već samo rečima objašnjava uputstva. Svako ih onda ispuni na način kako mu to dopušta njegovo telo i u vreme kada mu dopušta. Kod individualnih lekcija nastavnik nežnim dodirima i kretnjama otkriva štetne uzorke kretanja pojedinca te podstiče jednostavnije i funkcionalnije kretanje.

Ishodište učenja jednako je u oba primera. Učitelj ponudi mogućnost učeniku da postane svestan svojih uzoraka kretanja, da otkrije nove mogućnosti te da ih upotrebi. Važno je da pokrete ne razumemo kao vežbu, nego da ih iskoristimo kao priliku u posmatranju samoga sebe u trenutnoj životnoj situaciji.

Autor metode je doktor Mosne Feldenkrais (1904. – 1984.) koji je bio aktivan atleta, odličan fizičar, inženjer te naučnik. Između ostalog bavio se i borilačkim veštinama. Godine 1936. kada je živeo u Parizu, postao je prvi Evropljanin sa crnim pojasom u džudou. Kasnije je postao i poštovan učitelj.

Nakon teške povrede kolena uz prognozu da neće više moći da hoda, ovo je iskustvo u njemu pokrenulo želju za istraživanjem načina kako bi mogao svoja kolena upotrebljavati. Počeo je sitnim, nežnim pokretima te je neumorno vežbao sve dok na kraju nije opet naučio hodati bez bolova. Počeo je proučavati kako deluje ljudsko biće i dodatno se obrazovao i u anatomiji, neurologiji, fiziologiji i u drugim medicinskim disciplinama. Tako je razvio revolucionarno razumevanje o tome kako ljudi uče i deluju, i time postavio osnovee metodi koja danas nosi njegovo ime.

 

Biografija – Petra Jeretina

Na svom životnom putu imala sam brojne izazove koji su me obogatili iskustvima. Uz izvođenje šijacu masaže i refleksne masaže stopala i dlanova dolazila sam u sve bliži kontakt sa ljudima.

Kroz svoj rad pre svega sam upoznavala koliko snažno je ljudima potrebno veliko uho koje ih sluša, te par nežnih ruku koje im pokazuje kako su važni baš takvi kakvi jesu, ovde i sada, u ovom jedinstvenom trenutku.

Kada sam se srela s Feldenkrais metodom, sve opisano doživela sam i sama. Shvatila sam da je reč o metodi koja pojedincu pokazuje način kako da samostalno reši svakodnevne probleme. Dok podučavam i vodim grupne i individualne lekcije te tematske radionice Feldenkrais metode, svaki put sam ponovo opčinjena i iznenađena zbog jednostavnog načina i rešenja koja ova metoda nudi.

Feldenkrais metodu studirala sam na Feldenkrais institutu u Beču. Godine 2012. uspešno sam zaključila studij i time postala sertifikovana učiteljica. Studij Feldenkrais metode nastavljam i u 2013. godini te završavam program Jeremi Kraus: Pristup Feldenkrais metode za rad sa decom sa posebnim potrebama u Nemačkoj.

Produbljeno upoznavanje Feldenkrais metode dovelo me je do otkrića osnova koji su baza mog rada. Divno je upoznavati kako fantastično deluje ustrojstvo čoveka i njegovo telo i sa kakvom lakoćom svaki njegov delić deluje samostalno a ujedno povezano u harmoničnu celinu. Kad osetimo tu harmoniju u sebi tada postajemo ispunjeni i srećni. I to je ono što za mene znači Feldenkrais metoda. Nadam se da ćete ovu istu harmoniju otkriti u sebi, i svi oni koji će upoznati lekcije Feldenkraisa.

Kontakt:  Telefon:         031 749 699   E-pošta:   petra_jeretina@t-2.net