Piero Zama Nabe – Unutrašnji klovn – putovanje u traženju sopstvene ludosti

Piero Zama Nabe (Italija) – Unutrašnji klovn – putovanje u traženju sopstvene ludosti

Nedelja odmora od uma, u otkrivanju sopstvenog unutrašnjeg klovna, 3 sata jutarnje autentične ludosti, smeha i iznenađenja u pripremanju Comedy Showa za oproštajno veče; sa sobom donesite sve što vam može pomoći da opet pronađete svoga klovna (odeću, šminku, dodatke).


BITI KLOVN – ekspresivna, primarna, duboko ukorenjena i životna potreba za time da smo ganuti, da se počinjemo smejati, radimo rime svojom ljudskošću koja iznenađuje i preokreće na lošije, no uz to letimo prema novom životu, telu, novoj koži.

Klovn je autentični autor sebe i podstiče eksploziju sebe u fantaziji: sve što se nismo usudili napraviti, reći, verovati može se sada u potpunosti ostvariti u ovom trenutku »ovde i sada«; klovn je dinamika stanja koju glumac stvara u ekstremnoj sadašnjosti od koje proizilazi emocija, od smeha do plača, nežnosti do surovosti.

Glumac-klovn pozvan je da proširenje svojih disajnih i vokalnih puteva posmatra kroz brojne vežbe koje su namenjene koncentraciji, slušanju, verovanju i odnosu s ostalim učesnicima na sceni i publikom.

Prirodno nastavljanje ovog pripremljenog dela je stvaranje sopstvene šminke za klovna i kostima, stvaranje sopstvene veličine, otkrivanje i istraživanje tehnika i strategija improvizacije klovna.

Klovn je transparentan i sada prisvaja mimiku, zvuk, nepredvidljivu reč: živi trenutke praznine i širi je dok nije puna značenja. Klovn postaje slobodan, usuđuje se, jer se može ispovedati u svemu, celom sakrivicom i empatijom sa publikom.

Istraživanje sopstvenog unutrašnjeg klovna počinje kada uđemo u igru na prvim vežbama kojima je cilj uvežbavanje, te na površinu izneti dinamiku klovna koju ima svako živo biće. Cilj radionice je upravo taj – doći u kontakt i iz sebe potisnuti unutrašnjeg klovna stoga je bitno da sa sobom donesete šminku, kostime i dodatke koje će svi učesnici deliti.

Na kraju ćemo svim gostima Harmonija pokloniti kratak grupni nastup.


Vodi: Piero Zama “Nabendu”, glumac, reditelj, teatro terapeut, Geštalt terapeut.