Plesovi 2018

Večernji plesovi 2018.


„Ples ima ne samo kreativnu i lekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integriše naše unutrašnje rastavljene delove duše – osobine, talente i ličnost u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svetovima oko sebe.“ Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
15.6.-29.6.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
29.6.-20.7.TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)
20.7.-27.7.Ekstatični svesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)
20.7.-27.7.Čarobnjakov začarani ples 13 luna – Margareta Vesna Agape (Srbija)
27.7.-3.8.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
27.7.-3.8.Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
3.8.-17.8.Salsa – Peđa Petković (Srbija)
3.8 – 10.8.Intuitivni ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
10.8.-17.8.Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)
17.8.-24.8.Veseli narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)
24.8.-31.8.Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)
31.8.-7.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:

DSC01869 (2)

DSC01965 (2)

15.6.-29.6. i 27.7.-3.8. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitnes program je jedinstvena kombinacija plesa i vežbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i nastavnik pleasa. Zumba  je produkt njegove strasti za latino i pop muzikom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnesom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni časovi treba da budu zabavni i primamljivi svima a ne samo vežbačima sa dobrom kondicijom. Takođe, i oni koji znaju i oni koji ne znaju da plešu lako i bez muke savladaju Zumba čas jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno da znate da plešete, niti je neophodno da imate iskustvo u vežbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vežbi Zumba pokreće velike grupe mišića u telu. To rezultuje povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kiseonika u telu. Pored toga što je je dobar za srce ovaj tip vežbanja može pomoći da oblikujete svoje mišiće i da sagorite čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema muzici i plesu- ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvaruje svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, podučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smeru plesa… Ona živi, diše i voli  ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike koje podučava.
adc-plesnicenter.si


29.6.-20.7. TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)

TEJ DANCE je inovativna metoda koja kombinuje prirodni, spontani ples s plesnim znanjem različitih društvenih plesova. Ona nadilazi najčešću praksu plesne nastave, gde je plesno učenje pre svega učenje koraka koji su strani osobi koja nije profesionalno uključena u ples.

Metoda dokazuje da je uverenje da je zapadni čovek manje „plesan“ nego, na primer, afrički ili južnoamerički čovek, nije istina. Metodu takođe karakteriše jednostavnost i delotvornost. Ples je uvek bio moćno sredstvo fizičke i psihološke obnove, komunikacije i duhovnog istraživanja. TEJ DANCE okuplja sve vrline plesa: društveni, estetski, rekreativni, regenerativni, sportski, komunikacijski, duhovni … TEJ DANCE je plesna lekcija bez prisile i koraka. Garantujemo uspeh!

Tej Dance20.7.-27.7. Ekstatični svesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)

Ekstatični svesni ples je slobodni ples Gabrielle Roth – vođene plesne prakse ,Trandance-a i Meditacije u pokretu. To je spontani, autentični, izražajni, meditativni ples koji nas vodi iz „glave“ u telo i osećaje, u kome otkrivamo našu urođenu telesnu mudrost.
Plešemo bez koreografije, kako naše telo želi, bez prosuđivanja, sami ili sa drugima. Prelazimo granice navike, uobičajenih, svakodnevnih pokreta i istražujemo naš jedinstveni unutrašnji ples uz uzbudljivu muziku raznih žanrova i s malo navođenja voditelja.  20.7.-27.7. Čarobnjakov začarani ples 13 luna – Margareta Vesna Agape (Srbija)

Ovo je ples koji podstiče da se povežemo sa univerzalnim kosmičkim Prirodnim vremenom poretkom i dimenzijama Univerzuma. Da ovladamo veštinom i da prepoznamo to kosmičko vreme koje je Prirodno. Vreme koje merimo kalendarom i satom je veštački konstrukt. Plesna radionica se bavi time da se kroz prirodan pokret, ritmičan, uz pažljivo biranu muziku, povežemo sa prirodnim vremenom koje zaista i vlada u univerzumu. Ovaj ples nas povezuje sa univezumom u nama samima. Tada postajemo prirodno usaglašeni sa svojom energijom i potencijalima sa kojima smo došli da ih aktuelizujemo i manifestujemo. Tada to ide spontano, prirodno, ne ulažemo napor. To postaje i jeste deo nas. To je Svest i Prostor unutar nas koji je u potpunoj ravnoteži i u ravni sa Prirodnim poretkom čitavog Kosmosa.

Ples obuhvata buđenje kroz majanskih 13 luna i 13 životinja koje predstavljaju svaku lunu. U okviru 6 dana plesnih večeri dovešćemo u celinu buđenje prirodnog vremena unutar nas, koristeći pri tom slobodne plesne pokrete, uz sasvim lagano vođstvo i malo usmeravanja pažnje na određene pokrete i delove tela. Sve to uz pažljivo biranu muziku za tu priliku i potpuno prepuštanje vođstvu unutrašnjeg bića i znanja o KO-SmoSu koji JESMO.

Lagano je i zabavno, uz praćenje energije grupe, dovodimo se zajedno u stanje celine i jednosti i veze sa Izvorom koji jesmo.

S obzirom da se ples odvija u okviru tjedna kada je Majanska Nova Godina, uz dogovor ​sa​ grupom i po volji učesnika, predstavićemo ples na proslavi Majanske Nove Godine.

Napominjemo da za ovo nije potrebno plesno predznanje, ili imanje ritma i sluha, jer to zaista svi imamo, a ovde se i to budi, ako je zatvoreno. Dovoljno je samo da budemo otvoreni za sve što do nas dolazi i da to primamo sa lakoćom, bez tačke gledišta o sebi ili drugim učesnicima. Samo dobra volja da dođete je dovoljna za razvoj ovog PLESA.

Autor plesa Margareta Vesna AgapeDagmara12dagmara-01Dagmara1127.7.-3.8. Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

Čakra ples je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) celog energetskog ssistema. Tokom jednosatne plesne radionice koja se organizuje svaki dan, doživećete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima. Dagmara Gmitrzak: trener ličnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autor knjiga. Dagmara je završila trogodišnji kurs Muzičke terapije i psihodrame.10.8.-17.8. Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kada svet postoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različita kretanja iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni deo rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktično prisutna u svim religijama sveta. Od nje su zavisili ciklusi letnih vremena koji su imali uticaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tela kojim možemo izraziti mnogo više nego rečima. Delić tih osećaja i govora tela osetićemo na radionici gde ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.comples trad17.8.-24.8. Veseli narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)

Želja za veseljem oduvek je bila prisutna u ljudskom rodu, prateći tako raznorazne kulture, a njeni se dokazi postojanja mogu pronaći u religijskim i folklornim običajima širom sveta. Narodni plesovi nam donose razigranost, vedrinu i zabavu, dakle sve ono što osećamo kada smo u stvarnom dodiru sa nama samima, a uz to se harmonizujemo i sa svim ostalim učesnicima. Plesni su pokreti osim toga i jezik tela, koji svi možemo razumeti na svakom meridijanu i to bez prevođenja, jer osećaj iskazane emocije nema potrebu za dodatnim posredovanjem. Jedno od kvaliteta plesa jeste i slavljenje nečega, pa bi mi želeli da sa našim krugovima i ritualnim šetnjama,  izvedenim u toku večeri, predstavimo sve ljude ovog sveta, kako se zajedno drže za ruke, te koji uspevaju tako zajedno živeti i stvoriti nešto bolje.24.8.-31.8.  Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)

Sara Sponchiado, učiteljica je klavira, muzičkog obrazovanja u osnovnoj školi, narodnih plesova i joge za decu.
Svrha međunarodnih narodnih plesova je u tome da se zajedno u plesu veselimo, upoznamo, zabavljamo, izrazimo preko sopstvenog tela i podelimo osećaje sa drugima.
Uveče je za zagrevanje predviđena joga za rastezanje uz muziku, nakon toga sledi učenje i plesanje folklornih plesova, a završavamo sa svetim plesom uz ritmove koji dolaze iz različitih zemalja.31.8.-7.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju i što više plešete, osećaćete se bolje.Uz to što izuzetno dobro deluje na naše fizičko zdravlje, salsa deluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Muzika salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potiču sa Kube, tačnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmešan sa drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa, itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU? Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu u isto vreme. Sagoreva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam i diže kondiciju. Podstiče se društveni kontakt i podiže samopouzdanje.