Plesovi 2020

Večernji plesovi 2020.


“Ples ima ne samo kreativnu i lekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integriše naše unutrašnje rastavljene delove duše – osobine, talente i ličnost u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svetovima oko sebe.” Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
12.6.-3.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
3.7.-17.7.TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)
17.7.-31.7.Ekstatični svesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)
24.7.-31.7.Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
31.7.-14.8.Salsa – Panchito (Peru)
31.7.-7.8.Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)
14.8.-28.8.Salsa – Panchito (Peru)
28.8.-4.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:

12.6.-3.7. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitnes program je jedinstvena kombinacija plesa i vežbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i nastavnik pleasa. Zumba  je produkt njegove strasti za latino i pop muzikom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnesom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni časovi treba da budu zabavni i primamljivi svima a ne samo vežbačima sa dobrom kondicijom. Takođe, i oni koji znaju i oni koji ne znaju da plešu lako i bez muke savladaju Zumba čas jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno da znate da plešete, niti je neophodno da imate iskustvo u vežbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vežbi Zumba pokreće velike grupe mišića u telu. To rezultuje povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kiseonika u telu. Pored toga što je je dobar za srce ovaj tip vežbanja može pomoći da oblikujete svoje mišiće i da sagorite čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema muzici i plesu- ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvaruje svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, podučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smeru plesa… Ona živi, diše i voli  ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike koje podučava.
adc-plesnicenter.si


3.7.-17.7. TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)

TEJ DANCE je inovativna metoda koja kombinuje prirodni, spontani ples s plesnim znanjem različitih društvenih plesova. Ona nadilazi najčešću praksu plesne nastave, gde je plesno učenje pre svega učenje koraka koji su strani osobi koja nije profesionalno uključena u ples.

Metoda dokazuje da je uverenje da je zapadni čovek manje “plesan” nego, na primer, afrički ili južnoamerički čovek, nije istina. Metodu takođe karakteriše jednostavnost i delotvornost. Ples je uvek bio moćno sredstvo fizičke i psihološke obnove, komunikacije i duhovnog istraživanja. TEJ DANCE okuplja sve vrline plesa: društveni, estetski, rekreativni, regenerativni, sportski, komunikacijski, duhovni … TEJ DANCE je plesna lekcija bez prisile i koraka. Garantujemo uspeh!

Tej Dance

Tej Dance programi Video

Facebook17.7.-31.7. Ekstatični svesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)

Ekstatični svesni ples je slobodni ples Gabrielle Roth – vođene plesne prakse ,Trandance-a i Meditacije u pokretu. To je spontani, autentični, izražajni, meditativni ples koji nas vodi iz “glave” u telo i osećaje, u kome otkrivamo našu urođenu telesnu mudrost.
Plešemo bez koreografije, kako naše telo želi, bez prosuđivanja, sami ili sa drugima. Prelazimo granice navike, uobičajenih, svakodnevnih pokreta i istražujemo naš jedinstveni unutrašnji ples uz uzbudljivu muziku raznih žanrova i s malo navođenja voditelja.24.7.-31.7. Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

Čakra ples je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) celog energetskog ssistema. Tokom jednosatne plesne radionice koja se organizuje svaki dan, doživećete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima. Dagmara Gmitrzak: trener ličnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autor knjiga. Dagmara je završila trogodišnji kurs Muzičke terapije i psihodrame.31.7.-7.8. Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kada svet postoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različita kretanja iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni deo rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktično prisutna u svim religijama sveta. Od nje su zavisili ciklusi letnih vremena koji su imali uticaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tela kojim možemo izraziti mnogo više nego rečima. Delić tih osećaja i govora tela osetićemo na radionici gde ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.com31.7.-21.8. Salsa – Panchito (Peru)

Panchito nam je poznat kao plesač, etno muzičar i svetski putnik. Rođen je u Peruu. Često se vraća u Peru gde se povezuje sa svojim inkinim korenima. Panchito ima prirodan talenat za ples kojeg poučava na jednostavan i zabavan način. Naučiti ćemo salsu, BACHATA, merengue i ostale latinoameričke ritmove. Ples nas oslobađa od divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad gušimo. Salsa je ples sa stilom i elegancijom, a ujedno je puna divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad potisnemo ! Zaplešimo dakle i oslobodimo energiju u sebi.

Salsa je dobila ime od španske reči “salsa”, koja znači “sos”. To simbolično znači da je ovaj ples spoj različitih uticaja. Salsa je prvobitno kubanski ples sa afričko – kubanskim ritmovima i uticajem rumbe. Pleše se uz muziku bogatu ritmom.21.8.-28.8.  Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)

Sara Sponchiado, učiteljica je klavira, muzičkog obrazovanja u osnovnoj školi, narodnih plesova i joge za decu.
Svrha međunarodnih narodnih plesova je u tome da se zajedno u plesu veselimo, upoznamo, zabavljamo, izrazimo preko sopstvenog tela i podelimo osećaje sa drugima.
Uveče je za zagrevanje predviđena joga za rastezanje uz muziku, nakon toga sledi učenje i plesanje folklornih plesova, a završavamo sa svetim plesom uz ritmove koji dolaze iz različitih zemalja.28.8.-4.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju i što više plešete, osećaćete se bolje.Uz to što izuzetno dobro deluje na naše fizičko zdravlje, salsa deluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Muzika salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potiču sa Kube, tačnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmešan sa drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa, itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU? Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu u isto vreme. Sagoreva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam i diže kondiciju. Podstiče se društveni kontakt i podiže samopouzdanje.