Plesovi 2020

Večernji plesovi 2020.


“Ples ima ne samo kreativnu i lekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integriše naše unutrašnje rastavljene delove duše – osobine, talente i ličnost u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svetovima oko sebe.” Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
12.6.-3.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
3.7.-17.7.TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)
17.7.-31.7.Ekstatični svesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)
24.7.-31.7.Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)
31.7.-14.8.Salsa i bachata – Peđa Petković (Srbija)
31.7.-7.8.Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)
14.8.-21.8.Salsa cubana, zumba, afro peruano – Juan Angeles (Peru)
21.8.-28.8.Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)
28.8.-4.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:

12.6.-3.7. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitnes program je jedinstvena kombinacija plesa i vežbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i nastavnik pleasa. Zumba  je produkt njegove strasti za latino i pop muzikom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnesom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni časovi treba da budu zabavni i primamljivi svima a ne samo vežbačima sa dobrom kondicijom. Takođe, i oni koji znaju i oni koji ne znaju da plešu lako i bez muke savladaju Zumba čas jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno da znate da plešete, niti je neophodno da imate iskustvo u vežbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vežbi Zumba pokreće velike grupe mišića u telu. To rezultuje povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kiseonika u telu. Pored toga što je je dobar za srce ovaj tip vežbanja može pomoći da oblikujete svoje mišiće i da sagorite čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema muzici i plesu- ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvaruje svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, podučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smeru plesa… Ona živi, diše i voli  ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike koje podučava.
adc-plesnicenter.si


3.7.-17.7. TEJ Latino (rumba, cha cha cha, salsa, bachata, samba) – Tomo Tololeski (Slovenija)

TEJ DANCE je inovativna metoda koja kombinuje prirodni, spontani ples s plesnim znanjem različitih društvenih plesova. Ona nadilazi najčešću praksu plesne nastave, gde je plesno učenje pre svega učenje koraka koji su strani osobi koja nije profesionalno uključena u ples.

Metoda dokazuje da je uverenje da je zapadni čovek manje “plesan” nego, na primer, afrički ili južnoamerički čovek, nije istina. Metodu takođe karakteriše jednostavnost i delotvornost. Ples je uvek bio moćno sredstvo fizičke i psihološke obnove, komunikacije i duhovnog istraživanja. TEJ DANCE okuplja sve vrline plesa: društveni, estetski, rekreativni, regenerativni, sportski, komunikacijski, duhovni … TEJ DANCE je plesna lekcija bez prisile i koraka. Garantujemo uspeh!

Tej Dance

Tej Dance programi Video

Facebook17.7.-31.7. Ekstatični svesni ples – Marijana Pajić (Hrvatska)

Ekstatični svesni ples je slobodni ples Gabrielle Roth – vođene plesne prakse ,Trandance-a i Meditacije u pokretu. To je spontani, autentični, izražajni, meditativni ples koji nas vodi iz “glave” u telo i osećaje, u kome otkrivamo našu urođenu telesnu mudrost.
Plešemo bez koreografije, kako naše telo želi, bez prosuđivanja, sami ili sa drugima. Prelazimo granice navike, uobičajenih, svakodnevnih pokreta i istražujemo naš jedinstveni unutrašnji ples uz uzbudljivu muziku raznih žanrova i s malo navođenja voditelja.24.7.-31.7. Čakra ples – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

Čakra ples je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) celog energetskog ssistema. Tokom jednosatne plesne radionice koja se organizuje svaki dan, doživećete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima. Dagmara Gmitrzak: trener ličnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autor knjiga. Dagmara je završila trogodišnji kurs Muzičke terapije i psihodrame.31.7.-7.8. Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kada svet postoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različita kretanja iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni deo rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktično prisutna u svim religijama sveta. Od nje su zavisili ciklusi letnih vremena koji su imali uticaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tela kojim možemo izraziti mnogo više nego rečima. Delić tih osećaja i govora tela osetićemo na radionici gde ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.com31.7.-14.8. Salsa i bachata – Peđa Petković (Srbija)

Salsa – energičan i vatren ples, uspela je da svojom vedrinom i spontanošću zavede i osvoji ceo svet.

Nastala je šezdesetih godina 20. veka u Americi. Svirali su je i plesali na ulicama Njujorka kubanski emigranti.
Naziv plesa potiče od španske reči “salsa” koja označava začinjeni sos. Na salsu su, između ostalih, najveći uticaj imali kubanski plesovi Son i Rumba.
Prema tome, ona predstavlja fuziju tradicionalnih kubanskih plesova i modernih latino ritmova. Salsa je ulični ples, oslobođena krutih pravila tehnike i stila, i kao takva lako će vas osvojiti. Mogu je plesati svi, bez obzira na godine i fizičke predispozicije.
Potrebno je samo da se opustite i prepustite čarima ovog prelepog karipskog plesa.
Uz salsu igraju se i Son i Rumba, Ča ča ča, Reggeaton, i još mnogo plesova kroz koje će vas provesti vas instruktor iz Srbije, Predrag Petković.


14.8.-21.8. Salsa cubana, zumba, afro peruano – Juan Angeles (Peru)

Ukoliko želite da u vaše izvođenje unesete dašak Latino sveta sa stručnjakom iz Latinske Amerike, ukoliko želite da osetite pravi latino ritam, dozvolite da vas povedemo kroz ritmove južnoameričke muzike i plesa, kao i stvoriti uvek nezaboravno iskustvo.
Prepustite nam se i pokazaćemo vam kako pripremiti i oduševiti ljude da dožive puno plesnih, živahnih, vrućih i neistraženih ritmova i zvukova, jedinstvenu i nezaboravnu animaciju, događaj ili vežbu.

Juan De Dios  Angeles Pacherre iz Perua, animator latino plesa, instruktor zumbe i aquazumbe, dj latino ritmova. Pruža muzičko-plesne, odnosno sportsko-plesne animacije kao i vežbe u latinoameričkom stilu od salse, bachate, zumbe, aquazumbe do latino DJ-a. Školovao se na National Conservatory of Music, a kasnije i na akademiji Academy Nacional of Afro dance, gde je usvojio znanje plesa salse, afro-pruana, landa, tondera, zamacueca, bachate, merengue…21.8.-28.8.  Popularni narodni plesovi – Sara Sponchiado (Italija)

Sara Sponchiado, učiteljica je klavira, muzičkog obrazovanja u osnovnoj školi, narodnih plesova i joge za decu.
Svrha međunarodnih narodnih plesova je u tome da se zajedno u plesu veselimo, upoznamo, zabavljamo, izrazimo preko sopstvenog tela i podelimo osećaje sa drugima.
Uveče je za zagrevanje predviđena joga za rastezanje uz muziku, nakon toga sledi učenje i plesanje folklornih plesova, a završavamo sa svetim plesom uz ritmove koji dolaze iz različitih zemalja.28.8.-4.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju i što više plešete, osećaćete se bolje.Uz to što izuzetno dobro deluje na naše fizičko zdravlje, salsa deluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Muzika salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potiču sa Kube, tačnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmešan sa drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa, itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU? Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu u isto vreme. Sagoreva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam i diže kondiciju. Podstiče se društveni kontakt i podiže samopouzdanje.