Večernji plesovi 2016

Večernji plesovi


„Ples ima ne samo kreativnu i lekovitu moć, nego i metafizičku dimenziju koja integriše naše unutrašnje rastavljene delove duše – osobine, talente i ličnost u jedinstvenu individuu koja kroz kreativni izraz komunicira sa sobom i bližnjima, sa Svemirom u sebi i s raznolikim svetovima oko sebe.“ Svetislav Vasilić


DATUMNAZIV
17.6.-1.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)
1.7.-8.7.Yoga ples – Astrid Yamuna Büer (Austrija)
 8.7.-22.7.
18.7.-22.7.Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)
22.7.-29.7.Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Orijentalni plesovi – Marijana Pajić (Hrvatska)

29.7.- 5.8.Salsa – Francisko Soto Bravo – Panchito (Peru)

Ples čakri – Dagmara Gmitrzak (Poljska)

5.8.-12.8.Salsa – Francisko Soto Bravo – Panchito (Peru)
12.8.-19.8.Latino Show Dance – Svetislav Vasilić (Srbija)

Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

 19.8.-26.8.Internacionalni narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)
 26.8.-2.9.Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Više o plesovima i voditeljima:


DSC01869 (2)

DSC01965 (2)

17.6.-24.6. i  22.7.-29.7. Zumba i plesovi u krugu – Alice Stojko Saliu (Slovenija)

Zumba fitnes program je jedinstvena kombinacija plesa i vežbanja. Tvorac Zumba programa je Beto (Alberto) Perez, kolumbijski plesač, koreograf i nastavnik pleasa. Zumba  je produkt njegove strasti za latino i pop muzikom, egzotičnim plesnim ritmovima i fitnesom. Njegovo mišljenje je bilo da grupni časovi treba da budu zabavni i primamljivi svima a ne samo vežbačima sa dobrom kondicijom. Takođe, i oni koji znaju i oni koji ne znaju da plešu lako i bez muke savladaju Zumba čas jer prethodno plesno iskustvo nije neophodno. Nije potrebno da znate da plešete, niti je neophodno da imate iskustvo u vežbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje.  Kao i kod drugih aerobnih vežbi Zumba pokreće velike grupe mišića u telu. To rezultuje povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kiseonika u telu. Pored toga što je je dobar za srce ovaj tip vežbanja može pomoći da oblikujete svoje mišiće i da sagorite čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju. Potrebna je još ljubav prema muzici i plesu- ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj trening sa sobom nosi.
Alice Stojko Saliu – plesom se bavi već 20 godina. U Ajdovščini ostvaruje svoje životne snove vođenjem Plesnog centra, podučavanjem, koreografijama, istraživanjem u smeru plesa… Ona živi, diše i voli  ples. Zumba joj predstavlja zabavu i opuštenje. Svoju radost prenosi i na učesnike koje podučava.
adc-plesnicenter.si


Astrid-dance1.7.-8.7. Yoga ples – Astrid Yamuna Büer (Austrija)

Yoga plesom povezujemo muziku sa plesnim koracima i jogijskim pokretima. Krećemo se uz muziku koja je bogata ritmom i time nas na prirodan nacin podstiče da pokrenemo i oslobodimo sopstvenu energiju. Pošto je sve u prirodi prožeto energijom i ritmom, na taj nacin uspostavljamo kontakt sa najdubljim delovima nasega bića.  Tu nalazimo radost za pokretom, životno veselje, opuštenost u sadašnjem trenutku što nam omogućava da se spojimo sa sopstvenim kreativnim potencijalom. Njegova priroda je da raste i i stvara – izrazićemo taj kreativni potencijal stvarajući iz već poznatih pokreta potpuno nove, uz različite ritmove – brze za pokretanje energije, lagane za njeno kanalizsanje i opuštanje. Sve ćemo to povezati sa pevanjem mantri i spiritualnih pesama iz različitih delova sveta, tako da nas ritam i melodija mogu pratiti u snu i time nam omogućiti dubok, miran i regenerirajući san._MG_3937 (2)

_15 (2)

15.7.-22.7. Orjentalni plesovi i fuzije – Marijana Pajić (Hrvatska)

Orijentalni plesovi i fuzije su unikatna plesna forma koja omogućava nove načine vežbanja, postizanja bolje forme i telesne kondicije,ali ponajviše je to šansa za istraživanje našeg emocionalnog i senzualnog dela, kao i isceljivanje krutosti tela i uma nastalih modernim načinom života.


panchito1panchito2panchito3

29.7.-12.8 Salsa – Francisko Soto Bravo – Panchito (Peru)

Panchito nam je poznat kao plesač, etno muzičar i svetski putnik. Rođen je u Peruu. Često se vraća u Peru gde se povezuje sa svojim inkinim korenima. Panchito ima prirodan talenat za ples kojeg poučava na jednostavan i zabavan način. Naučiti ćemo salsu, bachatu, merengue i ostale latinoameričke ritmove. Ples nas oslobađa od divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad gušimo. Salsa je ples sa stilom i elegancijom, a ujedno je puna divlje i neobuzdane energije koju svi imamo u sebi, ali je ponekad potisnemo ! Zaplešimo dakle i oslobodimo energiju u sebi.

Salsa je dobila ime od španske reči “salsa”, koja znači “sos”. To simbolično znači da je ovaj ples spoj različitih uticaja. Salsa je prvobitno kubanski ples sa afričko – kubanskim ritmovima i uticajem rumbe. Pleše se uz muziku bogatu ritmom.Dagmara12dagmara-01Dagmara1129.7.-5.8. Ples čakri – Probudite moć vaših čakri! – Dagmara Gmitrzak (Poland)

Ples čakri je tehnika koja se temelji na radu sa sedam glavnih čakri. Čakra je energetski centar, odašiljač i prijemnik energije (praca / chi / ki / mana) celog energetskog ssistema. Tokom jednosatne plesne radionice koja se organizuje svaki dan, doživećete sedam različitih putovanja. Putovanja kroz pokret, ali i kroz glas i vizualizaciju. Svaki dan možete postati plesač/ica života u različitim aspektima. Dagmara Gmitrzak: trener ličnog razvoja, holistički terapeut, sociolog, zvučni terapeut, autor knjiga. Dagmara je završila trogodišnji kurs Muzičke terapije i psihodrame. 

 svetislav 12.8.-19.8. Latino Show Dance – Svetislav Vasilić (Srbija)

Latino Show Dance program je jedinstvena kombinacija plesa i vežbanja. Nastao je kao plod velike ljubavi i strasti prema Latino i Pop muzici, egzotičnim plesnim ritmovima i prema fitnes vežbanju. Ovi raznovrsni plesni stilovi zabavni su i primamljivi svima koji vole da plešu. Nije potrebno da znate da plešete, niti je neophodno da imate iskustvo u vežbanju. Koraci su jednostavni i veoma laki za praćenje. Kao i kod drugih aerobnih vežbi Latino Show Dance program pokreće velike grupe mišića u telu. To rezultuje povećanjem brzine rada srca, povećava se protok krvi i kiseonika u telu. Pored toga što je je dobar za srce ovaj tip plesa može pomoći da oblikujete svoje mišiće i da sagorite čak 450 kalorija za sat vremena. Najvažnije je imati dobru volju i ljubav prema muzici i plesu- sve ostalo će doći samo od sebe kroz dobro raspoloženje i zabavu koju ovaj ples sa sobom nosi.12.8.-19.8. Orijentalni plesovi – Mateja Pevec (Slovenija)

Od kada svet postoji, sva zemlje pleše. Ljudi su imitirali različita kretanja iz prirode te ih s vremenom prilagodili sebi. Orijentalni ples je nekada bio sastavni deo rodno – plodonosnih rituala, koji su uključivali i treperenje i trans, jer je to u obredima značilo prisutnost božanstva. Majka božica je praktično prisutna u svim religijama sveta. Od nje su zavisili ciklusi letnih vremena koji su imali uticaj na rodnost zemlje, životinja i ljudi. Ni jedna od tih božica nije živela u celibatu zato što to ne bi bilo u skladu sa njihovim dužnostima. Orijentalni ples je jezik duše i tela kojim možemo izraziti mnogo više nego rečima. Delić tih osećaja i govora tela osetićemo na radionici gde ćete naučiti nekoliko osnovnih pokreta kako bi se kao žene mogle lakše izraziti.
www.mateja-orient.com


ples trad19.8.–26.8. Internazionalni narodni plesovi – Maurizio Diamantini (Italija)

Želja za veseljem oduvek je bila prisutna u ljudskom rodu, prateći tako raznorazne kulture, a njeni se dokazi postojanja mogu pronaći u religijskim i folklornim običajima širom sveta. Narodni plesovi nam donose razigranost, vedrinu i zabavu, dakle sve ono što osećamo kada smo u stvarnom dodiru sa nama samima, a uz to se harmonizujemo i sa svim ostalim učesnicima. Plesni su pokreti osim toga i jezik tela, koji svi možemo razumeti na svakom meridijanu i to bez prevođenja, jer osećaj iskazane emocije nema potrebu za dodatnim posredovanjem. Jedno od kvaliteta plesa jeste i slavljenje nečega, pa bi mi želeli da sa našim krugovima i ritualnim šetnjama,  izvedenim u toku večeri, predstavimo sve ljude ovog sveta, kako se zajedno drže za ruke, te koji uspevaju tako zajedno živeti i stvoriti nešto bolje.26.8.-2.9. Salsa – Saša Radomirović (Srbija)

Salsa je stil koji teži radosti i veselju i što više plešete, osećaćete se bolje.Uz to što izuzetno dobro deluje na naše fizičko zdravlje, salsa deluje i na psihičku ravnotežu i smirenost. Muzika salse spoj je tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latinoameričkih ritmova. Osnovni koraci tog plesa potiču sa Kube, tačnije iz kubanskog sona, koji je kasnije izmešan sa drugim kubanskim plesovima kao što su mambo, chá, guaracha, rumba, yambú, abakuá, comparsa, itd.
ZAŠTO PLESATI SALSU? Salsa je zabavan način rekreacije prilikom koje učite, plešete i dolazite u formu u isto vreme. Sagoreva otprilike 450 kalorija na sat, poboljšava ravnotežu i držanje, povećava fleksibilnost, poboljšava koordinaciju, ubrzava metabolizam i diže kondiciju. Podstiče se društveni kontakt i podiže samopouzdanje.