Ursula Scattolin – Mi smo boje – Biodanza

Ursula Scattolin (Italija) – Mi smo boje – Biodanza

Otok na kojem gostujemo prepun je boja: plavetilo neba, crveni zalasci, snažna zelena boja vegetacije.  Zaronit ćemo dakle, u boje i neće biti moguće ne doživjeti emotivnu reakciju pred cvijećem koje si je prokrčilo put kroz kamenje ili pred drevnim Mediteranskim morem, koje se neprestance, strpljivo lomi o obale otoka.

Boje će nam govoriti, a mi ćemo plesati u njihovom izvornom obliku. Tako ćemo otkriti naše vlastite reakcije u usporedbi s  raznolikošću boja. Svaka nas boja može privući i odbiti, u nama odjekivati i udaljiti se, ovisno o našem raspoloženju.Ples boja omogućit će nam da krenemo na put kreativnosti i pružiti nam mogućnost ekspresije svog identiteta, koji se sastoji od svih boja. Glazba i kretanje pratit će naše putovanje i omogućiti nam živjeti svako boju na način da otkrijemo naš osobni odnos sa svakom od njih.

Osim toga, činjenica je da su različite kulture od davnina bojama pripisivale simboličko značenje i pretpostavljale da su boje nositelji osobnih sugestija te da pričaju univerzalni jezik.

Temeljem ovih razmatranja i preko slobodnog tjelesnog izražavanja, moći ćemo  se ponovno povezati s njima i preko njih pokazati ili osnažit aspekte našeg unutarnjeg ja.

Pozvani ste da svaki put odjenete barem jedan komad odjeće u boji koja je na programu.

BIJELA: veliki skup svjetlosti, nastala ujedinjavanjem svih boja spektra, u kojem su boje spojene u istoj količini. Zbog toga je boja savršenstva i svjetlosti.

CRVENA: snažna, energična, vitalna boja, nemoguće ju je ne primijetiti, daje osjećaj aktivnosti, snage, sigurnosti u sebe.

NARANČASTA: boja koja simbolizira sunce koje se rađa: blizu je vitalnosti crvene boje, no s modulacijom žute, predstavlja spoj ostvarene uzajamne ljubavi, zajedništvo i senzualnost.

ŽUTA: boja koja predstavlja toplinu i ekspanziju; od svih boja najbolje označava otvorenost i komunikaciju i takvu slobodu.

ZELENA: boja Prirode, stoga je smirujuća i daje stabilnost, ravnotežu, centriranost. Daje osjećaj mira i odmora.

PLAVA: boja koja daje puno mirnoće, mira i smirenosti. Simbolizira dubinu i spoznaju koje pomaže vašoj vlastitoj svjesnosti.

INDIGO: boja koja olakšava duhovnu viziju intuicije, senzibilnost i čišćenja.

LJUBIČASTA: čarobna, receptivna boja, sposobna otvoriti duh prema intuiciji i tajnama.


Ursula Scattolin

Od 1987 godine predaje talijanski u trećoj trijadi osnovne škole, a od 1996 godine sudjeluje na projektima s temom ”Obrazovanje afektivnosti i seksualnosti”.

Od 1994 je godine koordinator obrazovanja kognitivne metode prema Feuersteinu, 2001 godine obrazovala se prema psihoanalitičkoj metodi promatranja prema modelu Tavistock; godine 2004 obavila je master 2. stupnja, tema ”Smjernice za izbor škole i zanimanja” na Sveučilištu u Padovi, na katedri za razvojnu psihologiju  i psihologiju socijalizacije .

Biodanzu je otkrila 2002 godine u okviru istraživanja osobnog rasta s kojim je počela 1993 godine. To ju je dovelo do pohađanja različitih tečaja koji su bili usmjereni prema većem upoznavanju sebe i života (reiki, gi-gong, joga).

2007 godine stekla je naziv učiteljica biodanze na Školi biodanze prema sistemu Rolanda Tora Vicenza-Padova.

Specijalizirana je za izvođenje sljedećih područja biodanze:

  • “Identitet, samopoštovanje i samopouzdanje”
  • “Identitet i 4 elementi”
  • “Biodanza za djecu i mladež”
  • “Klinička biodanza
  • “Biodanza i plesovi izvornih boja”
  • “Biodanza – misija Argonaut”
  • “Drvo života”

Od 2005 godine tjedno vodi grupe u Trevisu.

Svake godine vodi radionice biodanze za djecu i mladež u školama, u trećoj trijadi osnovnih i srednjih škola.

Članica je Biodanze Italija – talijanskog udruženja učitelja Biodanze